Špagety s mozzarellou, rajčaty a rukolou
27.04.2021 Kamila Metzová
Těstoviny
Bez masa
Jednoduchý recept na voňavé špagety plné zdravých a kvalitních ingrediencí. Orestovaný česnek, zralá rajčátka, výrazná rukola a lahodná mozzarella jsou zárukou povedeného jídla.
Ingredience na 2 porce
- cca 200 g suchých špaget (bezvaječné semolinové)
- 60 g rukoly
- 120 g mozzarelly (použila jsem minimozzarellu "kuličky")
- 1 menší balení malých rajčat (cherry, datlová, keříková, cca 200 až 250 g)
- 4 stroužky česneku
- olivový olej, sůl, pepř
- Na ozdobu může být na jemno nastrouhaný parmezán (nebo podobný sýr jako Grana Padano, Gran Moravia atd.)
Postup
- Dám vařit dostatečné množství vody na špagety a mezitím si připravím další ingredience. Oloupu stroužky česneku a nakrájím je na plátky. Rajčata omyju a překrojím na půlky nebo čtvrtky podle jejich velikosti. Rukolu opláchnu vodou a překrájím na menší kusy.
- Špagety dám vařit do dostatečně osolené vody podle návodu tak, aby zůstaly pevné na skus. Nesmí se rozvařit. Do pánve naliju olivový olej. U tohoto receptu nešetřím. Když je olej zahřátý, pozvolna na něm nechám rozvonět plátky česneku. Ty se nesmí spálit ani nesmí zhnědnout, jinak by česnek zhořkl. Vsypu rajčata a opět restuji, až se trochu opečou a povolí. Stačí pár minut. Osolím, opepřím dle chuti. Přihodím rukolu a už nerestuji. Nechám ji v horké pánvi jen zavadnout.
- Do pánve dám právě uvařené špagety, ty mohou zůstat klidně trochu "mokré". Promíchám.
- Úplně na závěr přidám kousky minimozzarelly nebo nakrájenou tradiční mozzarellu. Plotna už nehřeje. Není cílem, aby se mozzarella roztekla. Stačí, když se prohřeje a jen příjemně povolí.
- Na talíři doladím pepřem a zakápnu olivovým olejem. Hotovo!
☝️Co zkusit špagety zase úplně jinak? Doporučuji vyzkoušet tyto celozrnné špagety s uzeným lososem.🙂
Ať se vám špagety povedou! 🙂
<p>Nejdříve na olivovém oleji nechám rozvonět plátky česneku. Česnek nesmí zhnědnout nebo se spálit. Zhořkl by. Ihned přidám na půlky či čtvrtky nakrájená rajčátka. Cherry, datlová, keříková, koktejlová...Nakonec v pánvi jen nechám zavadnout posekanou rukolu.</p>
<p>Do pánve přidám bezvaječné kvalitní špagety. Ty musí být uvařené na skus. Pak jdou snadno promíchat.</p>
<p>Mozzarellu přidám do pánve až nakonec a už neohřívám. Stačí, že jen lehce povolí...Vše dochutím solí, pepřem, olivovým olejem.</p>
<p>V některých italských receptech toto jídlo na talíři ještě posypou na jemno nastrouhaným parmezánem, který všechny chutě ještě zvýrazní.🙂</p>