vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Jídlo & víno: Vege knedlíčky se zelím z červené řepy

15.05.2024 Kamila Metzová

Jídlo & Víno Přílohy Hlavní jídla Bez masa

Odlehčená vege verze špekových knedlíků se zelím. Vyzkoušejte zelí udělat z červené řepy a do knedlíčků zakomponujte tofu. Toto jídlo překvapí svojí chutí i sytostí. Červené víno řepu perfektně vyladí a dodá jí hloubku.

Tento recept je další ze seriálu "Párování vína s jídlem" a připravila jsem ho společně s vinisto. Vinisto je online tržiště, kde pohodlně nakupuji především vína pěstovaná v souladu s přírodou.

Vyhovuje mi, že si mohu objednat i naturální, autentická či bio vína od různých vinařů a vinisto mi je doručí obratem v jedné zásilce. Mohu tak podpořit i malá rodinná vinařství, kterým záleží na kvalitě...

Recept je na menší množství, pokud je vás více, tak knedlíčky udělejte ze 2 tofu a hotovo :)

 Ingredience na 3 porce

Na zelí z řepy

 Postup

Knedlíčky

  1. Pečivo nakrájejte na malé kostičky. Rozprostřete je na plech a krátce zapečte v troubě, aby chytly barvu. Vejce dobře prošlehejte a promíchejte s kostičkami pečiva. Nechte chvíli odležet.

  2. Cibuli orestujte na tuku do zlatova. Tofu vysušte, nastrouhejte na jemno nebo posekejte na drobno a přidejte do pánve. Ochuťte solí, pepřem, kmínem případně kořením, pokud jste použili neochucené tofu.

  3. Směs z pánve promíchejte s pečivem, přidejte petrželku, krupici a propracujte. Po chvíli zjemněte pár lžícemi jogurtu, aby směs byla kompaktní. Je potřeba ji chvíli míchat, aby se vše propojilo.

  4. Tvořte menší nebo střední knedlíčky a vařte pozvolna asi 15 minut ideálně nad párou. Doba se řídí velikostí knedlíčků. Doporučuji pařák s rovným dnem.

Řepa

  1. Neoloupanou řepu uvařte do poloměkka. Pak ji oloupejte a nastrouhejte na hrubo.

  2. Červenou cibuli nakrájejte na jemno a orestujte. Přidejte řepu, červené víno, ochuťte solí, pepřem, kmínem a duste asi 10 minut. Ke konci chuť dolaďte balsamikovým krémem, který i zjemní konzistenci.

TIP na kvalitní červené víno

Pokud si chcete do zelí přidat víno, které bude zajímavé nejen chutí, ale i procesem kvalitního zpracování, doporučuji mrknout na vinisto, konkrétně Vinné sklepy Maršovice. Mají červené víno bez siřičitanů, dokonce i verzi "natural", či pozdní sběr. Kvalita za příjemné ceny...

☝️Jako další jídlo bez masa doporučuji vyzkoušet tyto Tyrolské fleky se zelím

<p>Zelí z červené řepy je tradičnímu zelí tak podobné...</p>

<p>Do zelí z červené řepy se perfektně hodí suché hutnější červené víno. Dodá řepě bohatou a hlubokou chuť. Já jsem použila "Dobrou vinici" z vinisto.cz</p>

<p>Teď jsem udělala střední knedlíky, pěkně vypadají i menší knedlíčky...Můžete je posypat orestovanými proužky cibule...</p>

<p>Toto "obyčejné" jídlo můžete naservírovat tak, že bude vypadat výjimečně. Ozdobte cibulí, petrželkou a překvapte...</p>