Dopřejte si během chvíle úžasnou snídani v podobě těchto lívanců, jejichž základ tvoří banán. Jsou samy o sobě dostatečně sladké, nemusíte tak přidávat žádný další cukr.
Kynuté lívance jsou klasika, jsou ale také náročné na čas. Existují ale i varianty pro nedělní rána, kdy chcete potěšit nevšední snídaní, která vám nezabere moc času. Banán s vejcem výborně drží těsto pohromadě, proto můžete experimentovat a zkusit různé druhy mouk a jejich kombinace. Čiroková, cizrnová, rýžová, ovesná…Možností je mnoho 🙂
Na 2 – 3 porce budete potřebovat
2 banány
1 vejce
½ lžičky BIO prášku do pečiva bez fosfátů
5 lžic mouky (použila jsem celozrnnou pšeničnou)
50 ml mléka (klasické nebo rostlinné)
Tuk na smažení ( máslo ghí nebo kokosový olej)
Postup
Banány rozmixujte spolu s vejcem a mlékem a postupně vmíchejte mouku s práškem do pečiva.
Hustotu směsi sami dolaďte podle situace. Záleží na velikosti banánů a na druhu mouky. Těsto musí být středně husté, zkrátka aby lívance i na pánvi držely na místě. Směs nechte chvíli odpočinout, aby mouka trochu nabobtnala.
Na teflonové pánvi nebo lívanečníku smažte na troše tuku lívance z obou stran. Na 1 lívanec dávám 2 lžíce těsta.
Zdobit je můžete spoustou ingrediencí. Džemy, povidla, sirupy, čerstvé či sušené ovoce, jogurt, smetana, skořice, kakao. Nelze šlápnout vedle 🙂