Bramborové saláty mám ráda obecně jednoduché. Nepřeplácané. Brambory vždy ráda doplním o 1 ingredienci, která ze salátu udělá pokaždé jiné jídlo. Nejčastěji to jsou ředkvičky, hrášek, pórek, jablko nebo celer. Celer do salátu připravuji na pánvi, má pak výbornou chuť i konzistenci.
U tohoto salátu záměrně nepíšu přesné množství ingrediencí. Brambory s celerem totiž můžete dát “půl na půl”, nebo dát více brambor nebo naopak více celeru. Jak to potřebujete. Ať už z hlediska chuti nebo nutričního.
Salát je potřeba chuťově vyladit. K tomu bohatě postačí sůl, pepř, citronová šťáva a trocha typické chuti majonézy. Majonézu si můžete doma vyrobit sami z kvalitních ingrediencí, nebo na trhu vybrat takovou, která vám sedne. Já mám v lednici vždy jednu majonézu “vegan”, chuťově jsou mezi nimi rozdíly. Je třeba zkoušet. 🙂
Ingredience
- Brambory typu C uvařené ve slupce, vychlazené
- Celer
- Cibule (1 až 2 podle chuti a množství salátu)
- Sůl, pepř
- Olivový olej nebo máslo Ghí
- Citronová šťáva nebo jablečný ocet
- Majonéza v kombinaci s hustým jogurtem, nebo jen Light majonéza nebo majonéza vegan (dle preferencí)
- Řeřicha
Postup
- Brambory uvařím ve slupce v osolené vodě. Nechám je vychladnout a dostatečně odležet.
- Celer překrojím na půl, oloupu a nakrájím na malé kostičky. Aby byly stejně velké jako ty bramborové. Celer pozvolna opeču na troše tuku, míchám, osolím a na chvíli přiklopím pokličkou. Průběžně míchám, až bude celer měkký. Musí zůstat pevný na skus. Nechám ho vychladnout.
- Brambory nakrájím na malé kostičky nebo je protlačím přes mřížku. Cibuli nakrájím na drobno a spařím v sítku vroucí vodou. Smíchám s celerem a bramborami. Dochutím solí, pepřem, citronovou šťávou a vše propojím pomocí menšího množství majonézy. Typ dle preferencí. Majonéza s jogurtem, light, vegan…
- Salát nechám odležet v lednici a pak zdobím řeřichou.
☝️Řeřicha výborně chutná také v tomto vajíčkovém salátu.
Ať se vám saláty povedou! 🙂