Upéct brambory v troubě není žádná věda, ne pokaždé se ale povedou tak, jak bychom si představovali. Záleží na odrůdě, na tloušťce slupky, na způsobu pečení. Zkuste si je připravit třeba takto a věřím, že se povedou. Příprava těchto brambor je nenáročnou záležitostí.
Budete potřebovat
- Brambory (spíše typ A nebo B)
- Olivový olej
- Koření – drcený kmín, červenou papriku, dala jsem místo soli Solčanku (sůl se sušenou zeleninou)a někdy na chuť ještě oregano, dobrá je třeba i majoránka nebo kurkuma.
- pečicí papír
Postup
- Pokud máte brambory s použitelnou slupkou, tak je jen omyjte a nakrájejte buď na měsíčky nebo ten měsíček ještě prekrojte na půl, pokud jsou brambory větší.
- V míse brambory pořádně promíchejte s olivovým olejem a kořením. Záleží na vaší chuti, mně nejvíce vyhovuje např. Kombinace drceného kmína, červené papriky a oregana. Výborné jsou také s kurkumou.
- Ochucené brambory vyklopte na nepřilnavý plech. Mně se ale stejně připékaly, proto plech vyložím pečicím papírem a s výsledkem jsem maximálně spokojená.
- Brambory přikryjte alobalem nebo poklopem (přiklopila jsem druhým plechem) a pečte nejdříve 25 minut na 200 stupňů, pak poklop sundejte, teplotu trochu snižte a pečte ještě 10 – 15 minut.
- Bambory jsou hotové, když jsou měkké a na povrchu zlatavé. Vždy bude záležet na konkrétních bramborách, jaký bude výsledek, takže zkuste a uvidíte

Vychytávky
- Správný typ brambor: ne moučné a s tlustou slupkou
- Pečicí papír: brambory se nebudou zbytečně trhat a přichytávat
- Poklop nebo alobal: brambory se nevysuší
- Správné ochucení
Jsou pečené brambory zdravé?
Brambory je dobré konzumovat pokud možno v co „nejpřírodnější podobě“, zpracované šetrnou formou v páře nebo v malém množství vody. V takovém případě mají brambory nižší množství energie a maximální obsah vitamínů, minerálních látek a ostatních fytonutrientů. Pečené brambory mají vyšší energetickou hodnotu a také vyšší glykemický index, s tím by tedy měli počítat ti, kteří třeba chtěji shodit nějaké to kilo. Jejich strava by se měla zaměřovat hlavně na pokrmy s nízkým glykemickým indexem. Je tedy zkrátka dobré vědět, že není brambora jako brambora, a že záleží jak na odrůdě, tak na způsobu úpravy.
Máte-li přesto rádi chuť pečených brambor, tak je vždy tisíckrát lepší udělat si tyto domácí pečené brambory s domácím dresingem z bílého jogurtu, než si dát hranolky s tatarkou, kterým byla ve fastfoodu dopřána nezdravá přesluhující olejová lázeň.