Teploty nám budou den ode dne stoupat, a tak vám možná přijde vhod trocha ovocné zmrzliny – třeba jahodové :) Výhodou domácí zmrzliny je to, že máte 100% jistotu, že je čerstvá, a víte, z čeho je.
Teploty nám budou den ode dne stoupat, a tak vám možná přijde vhod trocha ovocné zmrzliny – třeba jahodové 🙂 Výhodou domácí zmrzliny je to, že máte 100% jistotu, že je čerstvá, a víte, z čeho je. Tedy – žádná nežádoucí barviva, ztužené tuky či konzervanty, které dělají z běžné zmrzliny hroudu zmražené chemikálie.
K výrobě této zmrzliny nebudete potřebovat žádný zmrzlinovač, ani speciální náčiní. Možná jen, pokud se rozhodnete dětem zmrzlinu podat jako nanuk, se vám budou hodit moderní silikonové formičky na nanuky.
Budete potřebovat
500g jahod
250g tvarohu (vanička)
2 lžíce medu
50 – 100g moučkového cukru (nebo třtinový jemně mletý)
100ml smetany na šlehání
Citronová šťáva na dochucení
Postup
Jahody očistěte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka s tvarohem.
Přidejte med, cukr dle chuti a zašlehejte smetanu.
Na závěr můžete dochutit citronovou šťávou.
Pak máte dvě možnosti: a) Směs nalijte do formiček na nanuky a nechte ztuhnout v mrazáku. b) Směs dejte v nádobce celou ztuhnout do mrazáku. V průběhu tuhnutí je dobré ji několikrát promíchat. Podpoříte tak správné propojení všech ingrediencí. Tvořte kopečky a podávejte v mističce.
Další tipy
Pokud chcete zmrzlinu udělat dietnější, můžete místo smetany použít mléko.
Místo cukru můžete k jahodám rozmixovat banán. Obsahuje velké množství přirozených cukrů, nebude pak potřeba zmrzlinu doslazovat.
Pokud nemáte čerstvé jahody, můžete použít mražené a zmrzlinu udělat v robotu. Výhodou je, že bude hned hotová.
Samozřejmě můžete použít i jiné ovoce – maliny, borůvky apod.
Je to opravdu zcela něco jiného, než jsme zvyklí u kupovaných zmrzlin 🙂