Recept

Domácí játrová paštika snadno a rychle

Zkuste se někdy začíst do etiket paštik v supermarketech, hned budete mít chuť udělat si jednu doma - navíc snadnou, rychle hotovou a bez éček.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tato paštika je vlastně jednoduchá pomazánka z jater. Tradiční příprava paštiky je náročnější a více zdlouhavá. Játra a maso se ochucují syrové a ve speciální formě, často vyložené slaninou, se pečou v troubě ve vodní lázni. Pokud ale máte chuť na paštiku a ty kupované se vám díky jejich složení příčí, je tato rychlá játrová paštika dobrým řešením.

Budete potřebovat

(množství na 2 skleničky paštiky)

  • 500g kuřecích jater
  • Lžíci másla a olej na osmažení jater a cibule (dá se použít i klasické sádlo)
  • 1cibuli
  • Smetanu na vaření (cca 150 ml)
  • 1 „panáka“ brandy (Já jsem použila Metaxu, je možné použít i slivovici nebo klasické červené víno)
  • 2 stroužky česneku
  • Na dochucení – sůl, pepř, tymián, drcený kmín

Postup

  1. Játra omyjte, očistěte a rozkrájejte na kousky
  2. Na pánvi rozehřejte máslo s olejem, nebo klasicky sádlo a osmahněte pokrájenou cibuli.
  3. Jakmile cibulka zesklovatí, přidejte játra a chvíli restujte.
  4. Až se játra zatáhnou, přilijte brandy a nechte bez pokličky provařit cca 2 minuty.
  5. Stáhněte plamen a přidejte koření – sůl ,pepř, tymián a drcený kmín. Restujte další 2 minuty.
  6. K játrům přilijte cca 150 ml smetany a společně 5 – 10 minut provařte na mírném plameni. Ke konci přidejte 2 stroužky drceného nebo pokrájeného česneku. Játra jsou hotová rychle, takže se to s dobou přípravy nemusí přehánět.
  7. Směs nechte trochu zchladnout a rozmixujte ji na pastu, kterou přendejte do skleniček.

Paštika v lednici vydrží týden, pokud ji nebudete jíst hned, nebo ji třeba někomu vezete, je vhodné paštiku zvrchu zalít sádlem. Sádlo vytvoří přirozenou zátku a ochranu proti bakteriím, které by se jinak k paštice lépe dostaly.

TIP

Pokud je na vás paštika příliš játrová a hutná, je možné ji nastavit třeba trochou žervé a udělat ji více lehčí a pomazánkovou.

Co se týče kvality paštik, většinou je to o ceně. U levných paštik často platíte především za sádlo, kůži a éčka.

Složení jedné paštiky z obchodu

Masový vývar, vepřové sádlo, vepřová kůže, vepřová a drůbeží játra, cibule, sůl, bramborové vločky, rostlinná a živočišná bílkovina, cukr, glukózový sirup, chlorid sodný, stabilizátory a emulgátory – karagenan, E 412, E450, E471, E500, konzervanty – E250, E262, E120, zvýrazňovač chuti E621, E330, směs koření.

Tak co – přešla vás chuť?

U paštik se rozhodně vyplatí číst etikety …

Kamila

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...