Vývar jsem nejčastěji připravovala tak, že jsem kořenovou zeleninu přidávala k masu v polovině varu, jako zavářku jsem používala nudle nebo domácí knedlíčky.
Stačí však jiný postup a polévka je chuťově úplně jiná. V tomto případě jsem kořenovou zeleninu nastrouhala do vývaru a jen krátce povařila. Polévka je pak více “živější”.
Samostatná kapitola je pak strouhání do polévky. Je to naprosto jednoduchá zavářka, která se v tradiční kuchyni dělala z vejce a hrubé mouky. Já samozřejmě s moukami různě experimentuji a tuto zavářku dělám se špaldovou moukou, ale třeba i s čirokovou či pohankovou. Stačí, že zůstane zachovaný základní princip, a to tuhé těsto, které jde nastrouhat.🙂
Ingredience
- cca 2 litry domácího silného kuřecího vývaru
- 2 střední mrkve
- 2 kořene petržele
- Kousek celeru
- Maso z vývaru nakrájené na drobné kousky (lze vynechat)
- Hrst nasekané zelené petrželky
Na strouhání do polévky
- 1 vejce
- cca 120 g mouky (nakombinovala jsem celozrnnou špaldovou a hrubou mouku, může být částečně i pohanková)
Postup
- Uvařte si klasicky silný kuřecí vývar, jak jste zvyklí. Já ho nejraději dělám přes noc v pomalém hrnci.
- Připravím si strouhání. Vejce postupně zpracovávám s moukou až do požadované tužší konzistence. Vznikne koule nebo hrudka, která je při zpracování celkem tuhá a těsto jde nastrouhat na hrubém struhadle. Těsto lze nastrouhat rovnou do polévky, tradičněji a “správně” se těsto nastrouhá na tácu nebo prkénku, strouhání se rozprostře a nechá chvíli odležet, oschnout.
- Kořenovou zeleninu očistím a nastrouhám ji na jemném struhadle. Někdy dávám více petržele, jindy zase mrkve.
- Vývar scedím, přivedu ho k varu. Počítám s tím, že už je dostatečně výrazný, silný a ochucený. Do mírně vroucího vývaru přidám zeleninu a pár minut povařím. Zeleninka je jemná, je hned hotová, není třeba vařit ji dlouho. Ztratila by svoji “čerstvou chuť”.
- Na závěr vsypu strouhání a na mírném stupni krátce asi 3 minuty provařím. Strouhání začne vyplouvat na povrch.🙂 Doladím na jemno nasekanou čerstvou petrželkou a přidám drobné kousky kuřecího masa z vývaru, pokud je tam přidat chci. Hotovo!
> ☝️Z domácího vývaru také někdy následně dělám tuto jednoduchou česnečku. Česnečka nikdy neurazí.🙂
Ať se vám polévka povede! 🙂