Kuskus patří mezi tradiční marocká jídla. Když se dobře upraví a ochutí, je to výborné, syté a rychlé jídlo.
V českém pojetí je bohužel někdy kuskus tak nezajímavou záležitostí, že se nelze divit určitému despektu k této moderní praktické obilovině.
Moje kamarádka si nedávno koupila hotový kuskus salát. Snědla to “z hladu”. Pro chlapa by to byl jednoznačně trest.😀
Tady je jedna z možností, jak lze kuskus pojmout zajímavě, zdravě, výrazně, v autentickém marockém duchu.
Množství ingrediencí je jen orientační. Pro větší obědovou porci můžete dát více kuskusu a cizrny, k večeři zase může vyhovovat více zeleniny…
Tento recept můžete obměňovat a pokaždé mít kuskus trochu jiný. Místo batátů můžete vyzkoušet dýni, jindy zase zařadit řapíkatý celer. Když vynecháte datle a přidáte červenou papriku s cuketou, stále se držíte marockého stylu, který je však bližší středomořské kuchyni.
Pokud chcete opravdu výbornou autentickou a výraznou chuť kuskusu, dbejte na správný výběr koření. Tam je to tajemství…A proč si hrát na alchymistu a složitě hledat tu správnou kombinaci kmínu, koriandru, skořice, pepře, papriky a tak dále…, když už to top profík kořenář Davídek vymyslel za nás. Mně doma nesmí chybět směs koření Maroko, které mi pomáhá z nevýrazného kuskusu, bulguru či rýže jedním tahem vykouzlit vynikající orientální jídlo.🙂
> ☝️Pro zajímavost. Věděli jste, že existuje čočkový kuskus? Vyzkoušejte čočkový kuskus s orestovanou mrkví, polníčkem a sýrem.🙂
Sdílet recept na:
Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení