Palačinky z ovesných vloček a jáhlové mouky – plněné povidly a Skyrem

Výživné palačinky zcela bez "bílé" mouky. Vychytaný postup a poměr ingrediencí. Voňavé skořicové těsto doplněné o sladká povidla a hustý Skyr.

K těmto palačinkám poznamenám jednu zásadní věc. Opakovaně se mi osvědčilo různá alternativní palačinková těsta nechat dostatečně odpočinout, odležet, než těsto vliju na pánev. Mouka stihne hezky nabobtnat a propojit se s ostatními ingrediencemi.

Do tohoto receptu jsem použila jáhlovou mouku hladkou. Kromě palačinek ji využívám i na zahušťování omáček, protože má neutrální chuť.

Pro palačinkové těsto volím vždy ovesné vločky jemné. Rozhodně neplatí “vločky jako vločky”. Hrubé velké žitné vločky by zde rozhodně nefungovaly…

Po několika pokusech jsem se dobrala přesně této receptury, která vyhovuje. Palačinky je třeba obracet šetrně. Někdy je dělám o něco menší než palačinky obvyklé a používám speciální obracečku na palačinky. Je to taková “lopata” a při práci s palačinkami opravdu pomáhá. Obzvlášť s těmi alternativními.🙂

 Ingredience (asi 6 palačinek)

  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 100 g hladké jáhlové mouky
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • 1 lžíce másla do těsta
  • Na špičku lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky skořice – Já používám nejraději tuto kvalitní skořici
  • Tuk na opékání palačinek
  • Náplň dle chuti a potřeby, např. kvalitní povidla a Skyr

 Postup

  1. Ovesné vločky namelu nebo rozsekám na jemno. Jde to v robotu nebo tyčovým mixérem.
  2. Přidám jáhlovou mouku, vejce, mléko, trošku jedlé sody a skořici. Důkladně promíchám metličkou. Nakonec vmíchám lžíci másla, kterou jsem předtím lehce rozpustila.
  3. Když se mi zdá struktura hrubší, projedu těsto párkrát tyčovým mixérem. Těsto teď nechám odpočinout. Čím déle, tím lépe. Alespoň však půl hodiny.
  4. Palačinkovou pánev nechám zahřát a vytřu ji tukem. Já dávám buď olej nebo přepuštěné máslo Ghí. Naběračku těsta vliju do pánve a rozprostřu. Těsto se chová jinak než klasické palačinkové, je třeba mu více pomoci třeba lžící. Palačinka může být i o něco vyšší a hutnější. Když těsto zatuhne, obrátím palačinku a peču ji i krátce z druhé strany tak, aby se zbytečně nevysušila.
  5. Palačinky uchovávám v teple, případně hned mažu povidly a doplním o bohatou vrstvu Skyru.

> ☝️Už jste někdy jedli tmavě hnědé palačinky?Vyzkoušejte tyto kakaové palačinky s tvarohem.🙂

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a málokdo si nechá sáhnout na...