Batátům se také říká “sladké brambory”. Kromě jemné výjimečné nasládlé chuti vynikají svými nutričními hodnotami. Jsou významným zdrojem komplexních sacharidů a betakarotenu. Narozdíl od brambor obsahují hodně vlákniny, vydržíte po nich tedy déle sytí. Rozhodně mají své místo ve zdravém jídelníčku.
Kromě klasické přípravy využívám batáty třeba i na pomazánky nebo je přidávám i do rajčatové omáčky na špagety.
Budete potřebovat
- Batáty
- Olivový olej
- Koření (sůl, pepř, kmín, paprika, kurkuma, kari, jakékoliv koření za zeleninu)
- Zelené bylinky (sušené i čerstvé, třeba petržel, koriandr, oregano)
- Pro zajímavou sladší chuť lze přidat rozinky
Postup
- Batáty oškrábejte a nakrájejte na větší kostky.
- Ve větší míse je pokapejte olejem a okořeňte, jak je libo. Mojí oblíbenou variantou je sůl, pepř, drcený kmín, oregano nebo červená paprika. Další variantou pak kari a rozinky nebo med, hořčice a sezam. Nic nezkazíte jakýmikoliv nasekanými bylinkami. Ty čerstvé je však nejlepší nepéct a přidat je až na talíři.
- Ochucené batáty vsypte do pekáčku, větší množství pak na plech, který je možné vyložit pečicím papírem. Pečte na 180 stupňů asi 20 minut.
TIP
Z mé zkušenosti jsou batáty upečené dříve než brambory a chovají se trochu jinak. Rozhodně je nepřepečte, mají pak tendence být až příliš měkké, jakoby rozvařené. Méně je více.