Recept, prosím, berte jako inspiraci, nepsala jsem přesné množství ingrediencí. Ty uzpůsobte podle počtu porcí a chuti. Já jsem nechtěla samou rýži a “sem tam” dýni, proto jsem zvolila variantu “půl na půl”.
Plátky kokosu jsem záměrně přidala až na závěr, aby zůstal co nejvíce ve své křupavé přirozenosti. Sedí to k tomu.
Potřebujete
- Rýži vhodnou na rizoto ( nejlépe kulatozrnná, já jsem teď použila střednězrnnou)
- Dýni ( měla jsem zrovna Hokaido)
- Zeleninový vývar na podlití rýže
- Kokosovou smetanu na zjemnění
- Plátky sušeného kokosu
- Kokosový olej nebo máslo Ghí na orestování dýně
- Na dochucení kari koření nebo kari pastu a čerstvý koriandr
Postup
- Rýži propláchnu a dám vařit do hrnce s trochou vývaru. Ten postupně přidávám, jak se do rýže vsakuje. Rýži uvařím al dente.
- Dužinu dýně posekám v robotu na drobné kousky (nebo nastrouhám), osolím a pár minut restuji na pánvi do změknutí.
- K dýni přidám kari pastu, promíchám, pak přidám rýži, kokosové plátky a zjemním trochou kokosové smetany.
- Na závěr lehce vmíchám nasekaný čerstvý koriandr.
Do 15 minut hotovo, výborná kombinace chutí.