Když jsem si pohanku poprvé koupila, ležela doma netknutá půl roku, protože jsem pořádně nevěděla, co s ní 🙂 Snad následující text pomůže těm, kteří jsou na tom podobně 🙂
Pak máte na výběr z následujících možností, roli hraje šetrnost úpravy s ohledem na zachování zdraví prospěšných látek.
Pohanku přeberte, propláchněte, zalijte vařící vodou, ochuťte a vařte do změknutí 15 – 20 minut. (nejméně šetrný způsob přípravy)
Pohanku přeberte, propláchněte, zalijte vařící vodou, ochuťte a vařte 3 minuty, pak odstavte z plotny, přikryjte pokličkou a nechte v teple 30-45 minut dojít (tento způsob používám nejčastěji já)
Pohanku zalijte vroucí vodou, ochuťte, přikryjte pokličkou a přes noc nechte v teple bobtnat. Ráno bude hotová (nejšetrnější způsob přípravy)
Záleží opravdu jen na vás, v základu lze však pohanku dochutit např. osmahnutou cibulkou, solí, solčankou, česnekem, čerstvými nebo sušenými bylinkami (majoránkou, bazalkou, petrželovou natí), drceným kmínem.
Doporučuji vyzkoušet skvělý recept z pohanky – staročeské jídlo [valašský kontrabáš](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/valassky-kontrabas “valašský kontrabáš”).
Dobrou chuť!
Kamila
Sdílet recept na:
Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení