Ryba po mlynářsku je takový kompromis mezi dušenou a křupavou obalovanou rybou. Extra rychlá příprava je výhodou. Výsledkem je chuťově atraktivní lehce křupavá a šťavnatá ryba.
Rybí filety (já jsem měla filety z limandy bez kosti)
Hladká mouka (různé verze, já jsem dala klasickou a celozrnnou jemně mletou, na 4 porce asi 6 lžic mouky)
Na ochucení mouky sůl, koření, sušené bylinky ( může být česneková sůl, kurkuma)
Tuk na opečení ryby (olivový, řepkový, Ghí)
Postup
Jemně mletou či hladkou mouku dám do větší mísy a ochutím ji solí a kořením. Výborný je třeba sušený česnek, kurkuma, či trocha oblíbené kořenící směsi.
Rybí filety osuším a obalím v ochucené mouce.
Z obou stran opeču na nepřilnavé pánvi na přiměřeném množství tuku. Délku opékání uzpůsobím podle tloušťky filetu. Limanda je tenká, proto mi stačilo doslova pár minut.
Rybu odložím na papírovou utěrku, aby se zbavila přebytečného tuku a ihned za čerstva podávám. Je důležité podáat ji hned, aby neztratila křupavost.
Ryba po mlynářsku je maximálně jednoduchá kuchyňská úprava ryby. Uvnitř zůstane šťavnatá a křehká. K této rybě nejraději připravuji brambory vařené ve slupce. 🙂