Recept

Špekové knedlíky bez masa se zelím z červené řepy

Skvělý recept na "špekové" knedlíky se "zelím". Zajímavé, chuťově výrazné a tradičně vypadající jídlo. Ideální pro vegetariány nebo ty, kteří preferují bezmasou stravu. Zelí z červené řepy vás mile překvapí...

Na tomto jídle jsem si opravdu pochutnala. Knedlíky jsou výrazné, mají šmrnc a zelí z červené řepy je návykové.

Množství ingrediencí je ze 4 rohlíků, zhruba na 3 menší porce.

Ingredience ( 9 knedlíků)

Špekové knedlíky

  • 4 rohlíky
  • 2 menší vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 150 g tempehu (uzený nebo marinovaný)
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce másla Ghí (nebo jiný tuk)
  • Velká hrst nasekané hladkolisté petržele
  • 2 lžíce hrubé mouky nebo krupičky (může být i jemná rýžová krupice)
  • 1 vrchovatá lžička koření pro vegetariánskou kuchyni NEMASO
  • sůl
  • 1 lžíce kefíru na zjemnění

Zelí z červené řepy

  • 3/4 kg červené řepy
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce švestkových povidel
  • Balsamikový ocet červený
  • Kmín – používám tento český drcený
  • Sůl
  • Trochu vody na podlití

Orestovaná cibulka na ozdobu a přepuštěné máslo na pokapání.

 Postup

Knedlíky

  1. Rohlíky nakrájím na menší kostičky. Max 1 cm. Rozprostřu je na plech a dám péct do trouby do zlatova. Ke konci je třeba hlídat, aby se nespálily. Když vychladnou, přesypu knedlíky do velké mísy.
  2. V pánvi na dostatečném množství tuku začnu restovat cibuli. Když chytne barvu, přidám tempeh nakrájený na kostičky. Společně opékám do zlatova. Ke konci ochutím směsí koření Nemaso.
  3. Opečené rohlíky v míse zaliju mlékem rozmíchaným se žloutky. Přidám orestovanou cibuli s tempehem. Dle situace trochu osolím. Vmíchám nasekanou petrželku. Promíchám a nechám alespoň 10 minut odležet, aby rohlíky změkly.
  4. Vsypu 2 lžíce krupičky. Teď jsem použila jemnou rýžovou krupici. Promíchám s vyšlehanými bílky. Konzistenci doladím a zjemním 1 lžící kefíru.
  5. Z hmoty tvaruji koule. Měly by bez problému držet pohromadě. Vařím nad párou 20 až 25 minut podle velikosti knedlíků.

Koření Nemaso kromě tohoto receptu používám i na jiná bezmasá jídla např. s tofu. Je ideální, když chcete zvýraznit určitou surovinu nebo potravinu, ale příliš nepřebít její přirozenou chuť.

Zelí z červené řepy

  1. Červenou řepu uvařím celou neoloupanou do poloměkka. Pak ji oloupu a nastrouhám na hrubém struhadle.
  2. Cibuli pozvolna orestuji do zlatova na přepuštěném másle, přidám nastrouhanou řepu, ochutím kmínem, lehce zacáknu vodou, přidám povidla, promíchám a společně dusím asi 10 minut.
  3. Doladím červeným balsamikovým octem do sladko-kyselé chuti. V zelí není v závěru žádná tekutina, je kompaktní, lehce “mazlavé”.

TIP – tradiční varianta receptu

Chcete uvařit i tradiční verzi tohoto jídla pěkně s uzenou slaninou, špekem a červeným zelím? Doporučuji postupovat podle tohoto osvědčeného receptu na špekové knedlíky od Davídka.

Vyzkoušejte oba recepty a ať se vám doma o to poperou!🙂

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...