Řízky překrojím podélně napůl, aby byly vysoké tak akorát. Určitě tak přes centimetr. Není třeba je naklepávat.
Ve střední misce si přípravím kefírovou marinádu. Množství kefíru přizpůsobím množství řízků. Řízky mají být do marinády důkladně ponořené, rozhodně v ní ale nesmí plavat. Na 3/4 kg řízků stačí 1 hrnek kefíru. Kefír dostatečně ochutím solí, trochou pepře a přidám koření dle chuti. Mně vyhovuje koření na pečené kuře nebo česnekovo bylinkové koření.
Do větší dózy dám jako první pár lžic ochuceného kefíru a pak už jen postupně skládám řízky a potírám marinádou tak, aby byl každý kousek obalený. Dózu uzavřu, případně překryju fólií a nechám odležet ideálně přes noc. Když spěchám, tak nechám řízky naložené alespoň pár hodin.
Naložený řízek obalím už jen ve strouhance. Vůbec nepotřebuji mouku ani vejce…Opékám na oleji a přepuštěném másle z obou stran dozlatova. Řízky opékám pozvolna na střední stupeň asi tak 5 minut z každé strany.
Řízky jsou díky naložení krásně vláčné a dělám je ráda na výlety do krabičky. Na fotce vidíte obědovou verzi s bramborovým salátem. Bramborové saláty dělám různé. Tento je s hráškem, blanšírovaným pórkem, majonézou, bílým jogurtem a citronovou šťávou.
Tyto řízky jsou výborné také z krůtího masa. Krůtí prsa nakrájím na plátky a nechám marinovat min. 12 hodin. Maso zkřehne a dobrý výsledek je zaručen.
Další inspiraci na bezlepkové vaření a pečení můžete načerpat v sekci “recepty” na stránkách Schäer. Zároveň zde máte kompletní přehled produktů od této značky, která je lídrem na trhu a ví, co dělá. Pro dceru zde kupuji např. křupavé knäckebroty, ciabatty, gnocchi, tortillu, základ na pizzu a svačinové sušenky, které si ráda bere do školy. Jsou to všechno věci, jejichž domácí výroba je velmi náročná. Takhle jen sáhneme do šuplíku a “hrát” si s vlastními recepturami můžeme o víkendu.🙂
> ☝️Jako další inspiraci na bezlepkový oběd doporučuji vyzkoušet tyto Gnocchi s krémovou omáčkou z ricotty a pečené dýně.🙂
Sdílet recept myšičky na: