Kvalitní vejce a celer bezesporu patří do zdravého jídelníčku. Celer nejčastěji jíme tepelně upravený, když ale syrový na jemno nastrouháme, můžeme z něj vyrobit třeba tuto celerovo – mrkvovou pomazánku.
Další variantou je pak celer krátce tepelně upravit. Nepouští pak do pomazánky vodu, což se hodí v případech, kdy chceme pomazánku uchovat třeba do druhého dne.
Jako konkrétní příklad jsem teď zvolila vajíčkovou pomazánku s posekaným orestovaným celerem, který pomazánce dodá kromě vlákniny a živin zase jiný rozměr.
Obě ingredience pak bohatě stačí spojit hustým jogurtem. Pokud by bylo žádoucí udělat pomazánku vyloženě hutnou, může se přidat lžíce čerstvého smetanového sýra typu gervais, lučina …
Množství vajec a celeru a jejich poměr si upravte, jak vám vyhovuje. Pomazánka může být “více vajíčková” nebo “více celerová”
Potřebujete
- Vejce uvařené na tvrdo
- Na jemno posekaný celer krátce orestovaný na olivovém oleji
- Hustý bílý jogurt
- Na dochucení olivový olej, citronovou šťávu, sůl, pepř, trochu kurkumy, může být i decentně hořčice
- Čerstvou pažitku
Postup
- Vejce uvařím na tvrdo, po vychladnutí je nastrouhám.
- Syrový celer oloupu, nakrájím na větší kousky a posekám v robotu na malé kousky. Když není k dispozici robot, lze ho nastrouhat na hrubo. Celer krátce orestuji na olivovém oleji.
- Pak už jen smíchám vejce, celer, ochutím solí, pepřem, olivovým olejem, trochou kurkumy a dle citu přídávám po lžících jogurt do vhodné konzistence.
Pomazánka je výborná s tímto mým oblíbeným domácím špaldovým chlebem a samozřejmě posypaná zelení. Skvělá je pažitka nebo řeřicha.