V tomto duchu dělá francouzské brambory moje maminka. Vždy tak nějak od oka. Držela jsem se jejího postupu a zapsala množství ingrediencí, které se mně osvědčilo.
Tento recept je tradiční, tedy s uzeným masem nebo šunkou a s tučnou smetanou.
V jednom z dalších receptů pak představím vegetariánskou alternativu.🙂
Ingredience
- 1 kg brambor uvařených ve slupce
- 3 vejce uvařená na tvrdo
- 250 g kvalitního uzeného masa nebo šunky
- 2 větší cibule
- 200g kelímek 30-33% smetany
- 250 g mraženého hrášku (na fotce je verze i s kukuřicí)
- Na dochucení sůl, pepř, majoránka, tymián (nebo směs koření Brambůrek)
- Tuk na vymazání pekáče a orestování cibule (Dala jsem přepuštěné máslo Ghí)
Postup
- Ideálně den předem si uvařím brambory ve slupce. Brambory pak oloupu, nakrájím na malé kostičky nebo je protlačím skrz mřížku jako na bramborový salát. Malé kousky brambor v míse důkladně promíchám s kořením.
- Vejce uvařím na tvrdo. Po dostatečném vychladnutí je oloupu a nakrájím na kostičky.
- Cibuli a uzené maso nebo šunku nakrájím také na kostičky a orestuji do zlatova na dostatečném množství přepuštěného másla.
- Ve větší míse smíchám dohromady brambory, cibuli s masem, dle potřeby ještě trochu osolím. Vmíchám povolený hrášek, nakrájená vejce a důkladně propojím.
- Vzniklou hmotu dám do vymaštěného pekáče střední velikosti tak, aby brambory nebyly v příliš vysoké vrstvě. Lepší je vrstva jen pár centimetrů. Zaliju rovnoměrně tučnější smetanou.
- Zapeču v troubě do zlatova. Bez poklopu. Peču asi na 180 stupňů 30 až 35 minut. Hotovo!
K těmto bramborám se skvěle hodí kyselé okurky nebo jiná kvašená zelenina.
TIP
Když chci francouzským bramborám dodat extra šmrnc, použiju speciální směs koření na brambory. Je to tento geniální Brambůrek. Dávám ho i do bramboráků.🙂
> ☝️Jak se ještě dají zapéct brambory? Třeba takto netradičně. Vyzkoušejte brambory zapečené s bulgurem, vejci a mozzarellou.🙂
Ať se vám recept povede!🙂