Vynikající čokoládový dort, který zvládne každý

Chtěli byste udělat domácí dort? Aby se povedl a všem chutnal? Tak tady je ...

Přáním dcery bylo mít k narozeninám domácí čokoládový dort. Rozhodla jsem se tedy pro zvětšenou verzi čokoládového dortu podle kuchařky Dity P. A Dita, ta se s tím nemaže. Čokoláda, máslo, cukr, šlehačka …žádný šizung 🙂 Zatímco při běžném pečení dávám přednost [zdravějším moučníkům](http://www.varilamysicka.cz/stitky/moucniky-a-dezerty “zdravějším moučníkům”), u této verze dortu jsem se ničím netrápila a všichni jsme si kousek dali s chutí.

A proč vyzkoušet zrovna tento dort? Je vyzkoušený, příprava jednoduchá, má skvělou konzistenci (jak korpus, tak krém), zatím každému chutnal, nemusíte být žádný umělec, aby dort vypadal skvěle a je zde velmi málo příležitostí k tomu jej zkazit. Bez obav se tedy do něj pusťte.

Budete potřebovat

Na těsto

  • 380g hladké mouky
  • 160g másla
  • 315 ml vody
  • 400g cukru (po vyzkoušení lze i méně)
  • 40g kakaa
  • 1 vrchovatou lžičku sody
  • 2 větší nebo 3 menší vejce
  • 160ml kefíru (nebo podmáslí)
  • 1 přírodní vanilkový cukr (nebo lžičku vanilkového extraktu)

Na krém

  • 750ml smetany ke šlehání
  • 700g hořké čokolády

Pokud by na vás té čokolády bylo moc, dokážu si představit udělat tento krém jen z poloviny množství a vnitřek dortu naplnit nějakým lehkým nečokoládovým krémem. Klidně ovocným.

Postup

  1. Do menšího hrnce nalijte vodu, přidejte kakao a máslo. Na mírném ohni zahřejte, až se máslo rozpustí.
  2. Do velké mísy nasypte mouku, cukr, vanilkový cukr (nebo extrakt), jedlou sodu a zahřátou kakaovou směs. Důkladně promíchejte elektrickým šlehačem.
  3. Přidejte podmáslí a vejce. Znovu promíchejte.
  4. Z těsta upečete 2 dortové korpusy. Použila jsem klasickou dortovou formu 26cm, mohla by být i 28 cm. Formu lehce vymažte a vyložte pečicím papírem.
  5. Pečte na 180 stupňů asi 25-30 minut. Zkuste špejlí, jak na tom těsto je. Určitě není dobré korpus přepéct a zbytečně vysušit.
  6. Připravte si krém. Smetanu přiveďte k varu, nalámejte do ní čokoládu a kastrol odstavte z plotny. Čokoládu nechte ve smetaně pomalu rozpouštět. Pak pořádně promíchejte do hladka. Krém nechte chladnout v lednici, postupným tuhnutím bude měnit konzistenci i chuť. Rozhodně je dobré krém v lednici sem tam promíchat …
  7. Pak už jen sestavte dort. Na první placku namažte polovinu krému. Přiklopte druhou plackou a celý dort nahoře a kolem dokola namažte zbylým krémem. Krém byste měli nechat chvíli v pokojové teplotě, aby nebyl příliš tuhý a šel dobře rozmazávat.
  8. Teď už jen stačí ho nazdobit podle vlastního přání, schopností a možností 🙂

Jak je dort velký?

Asi vás bude zajímat, jak je dort velký, kolik krků lačných po čokoládě z dortu nasytíte. Jelikož jsme narozeniny slavili nejdříve u jedné babičky a pak u druhé a dělat dva dorty bych časově nezvládala, rozhodla jsem se udělat jeden větší (měl průměr asi 27cm). Množství bohatě stačilo pro 2 rodiny …K původnímu receptu na čokoládový dort od Dity P jsem tedy ke každé ingredienci připočetla 25%, kromě cukru. Tato varianta je vidět na fotkách.

Když chcete vysoký dort

Použijte menší kulatou formu, vzniknou 2 vyšší korpusy, kdy každý z nich ještě překrojíte na půl a dort pak budete skládat celkově ze 4 placek. Pokud tedy toužíte po hodně vysokém dortu, zvolte tuto, lehce náročnější, variantu.

Já jsem těsto pekla ve větší formě, dort jsem tedy složila jen ze dvou korpusů a neriskovala tak potíže při jejich podélném překrojování.

Dort je opravdu výborný, extra čokoládový, poctivý …Sice tedy kalorická bomba, ale bez ztužených tuků, éček a umělých barviv.

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a málokdo si nechá sáhnout na...