Recept

Zdravá mrkvová pomazánka plná chuti

Mrkev jako základ dobré zdravé pomazánky je známá věc. Ne pokaždé ale musí být syrová. Obzvlášť v podzimním a zimním období je výhodné mrkev orestovat. Nejen díky její lepší využitelnosti pro organismus, ale i chuti.

Výborná chuť této pomazánky je dána tím, že nepoužijete mrkev syrovou, ale orestovanou. Česnekového odéru se také bát nemusíte. Díky jeho tepelné úpravě je jeho chuť jemná. Použití orestované mrkvičky má dvě výhody. Lepší využití betakarotenu a také to, že v této formě úpravy nepustí šťávu, která by pak jakkoliv měnila konzistenci pomazánky.

Budete potřebovat

  • 2 velké mrkve
  • 1 lžíci přepuštěného másla Ghí
  • 1 kelímek kvalitního pomazánkového másla bez příchuti (pokud chcete, lze koupit i v bio kvalitě)
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl, pepř
  • Pár kapek citronové šťávy
  • Trochu olivového oleje na zakápnutí na závěr

Postup

  1. 2 velké mrkve na hrubo nastrouhejte a restujte asi 5 minut v pánvi na lžíci přepuštěného másla.
  2. Po chvíli mrkev osolte a opepřete dle chuti a přidejte 2 stroužky utřeného česneku. Minutu promíchejte a na závěr chuť zvýrazněte trochou citronové šťávy.
  3. Mrkev nechte vychladnout a smíchejte s přírodním pomazánkovým máslem.
  4. Na závěr ještě zakápněte olivovým olejem lisovaným za studena a promíchejte.

Pomazánku mažte nejlépe na celozrnný chleba.

TIPY

Pomazánku můžete udělat i jako čistě rostlinnou a mléčný výrobek nahradit sojovým sýrem TOFU, který také orestujte a rozmixujte na pastu.

Dobrou chuť 🙂

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...