Recept

Novoroční čočková polévka – vychytaný recept

Uvařte si na Nový rok plný hrnec této vyzkoušené a syté čočkové polévky. Ovoněná slaninou, zjemněná smetanou a hustá i bez mouky. Patří k oblíbeným novoročním jídlům. Čočka svým tvarem totiž připomíná malé penízky, které jsou symbolem hojnosti a dostatku financí po celý rok.

 Ingredience na střední hrnec polévky

  • 250 g velkozrnné čočky v suchém stavu – zelená nebo hnědá
  • 2 střední mrkve
  • 2 brambory
  • 1 střední pórek (nebo cibule)
  • 50 g kvalitní slaniny
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • Máslo Ghí nebo olej
  • Sůl, pepř, majoránka
  • 3 stroužky česneku
  • Koření a bylinky vhodné na luštěniny dle chuti – já jsem dala směs koření Luštěninky od Silvinky
  • 150 ml smetany

 Postup

  1. Čočku dejte do mísy, zalijte vodou a nechte namočit ideálně přes noc. Nebo alespoň pár hodin. Vodu, ve které čočka máčela, vylijte.

  2. Do hrnce dejte 2 lžíce přepuštěného másla a na mírném stupni restujte na drobno nakrájený pórek. V průběhu restování pórku přidejte na malé kousky nakrájenou slaninu.

  3. Vsypte čočku a zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou. Ochuťte solí, pepřem a kořením. Vařte do změknutí čočky. Může to být 45 až 60 minut.

  4. Během vaření čočky nakrájejte mrkev a brambory na malé kostičky a přidejte je do hrnce, když už je čočka téměř uvařená. Ochuťte prolisovaným česnekem a majoránkou. Vařte do změknutí mrkve asi 20 minut.

  5. Na závěr zjemněte smetanou a dolaďte hustotu polévky. Odeberte 1 naběračku hustého obsahu a 2 naběračky vody. Rozmixujte ve vyšší nádobě do hladka a vlijte zpět do hrnce. Hotovo!

TIP č. 1

Pro tuto polévku je vhodná jak velká zelená čočka, tak velká hnědá čočka. Zelená čočka je považována za více “gurmánskou”. Při vaření také lépe drží tvar. I přesto, že je velmi měkká, stále vidíte pěknou strukturu.

 TIP č. 2

Při vaření luštěnin je vhodné používat bylinky, které zlepšují jejich stravitelnost. Může to být majoránka, kmín, saturejka, fenykl…Já jsem si na luštěniny oblíbila směs koření Luštěninky od Silvinky, které luštěninovým polévkám a jídlům dodá atraktivní jedinečnou chuť. Ráda toto koření přidávám do černé čočky beluga i do krémové cizrnové polévky.

> ☝️Doporučuji vyzkoušet také tuto hustou bramborovou polévku s červenou čočkou.

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...