Inspirací na tuto polévku mi byla tradiční italská cuketová polévka, do které se ještě originálně dává italská klobása.
Na této polévce bych vyzdvihla obsah celeru, který se v rajčatové chuti úplně ztratí.🙂
Já jsem měla chuť pojmout ji jen zeleninově bez uzeniny. I tak je polévka výrazná, plná. Její příprava je nenáročná, vždy se povede, jen je třeba dát jí ten správný čas “na plotně”, aby se rajčata správně provařila a polévka přirozeně zhoustla…
Ingredience
- 200 g menší cukety nakrájené na drobné kostičky
- 200 g celeru nakrájeného na kostičky (bulva)
- 1 plechovka sekaných rajčat (kvalitnější má vždy lepší chuť rajčat, použila jsem sekaná rajčata ochucené bylinkami)
- 1 cibule
- 2 lžíce rajčatové pasty (používám bio protlak v tubě)
- Olivový olej (nebo jiný tuk)
- 1 stroužek česneku nebo sušený česnek
- 1 litr vývaru
- Sůl, pepř
- 2 lžíce přírodního cukru (nebo jiná sladící alternativa)
- Sušená bazalka a oregano
- Tvrdý vyzrálý italský sýr (Grana padano, parmezán, pecorino atd.)
Postup
- Cibuli nakrájím na drobno. Kus bulvy celeru oloupu a nakrájím na asi centimetrové stejné kostičky. Celer orestuji v hrnci na olivovém oleji, až trochu chytne barvu. Přidám protlak, krátce zarestuji, vliju sekaná rajčata, osladím, osolím, opepřím a zaliju vývarem nebo vodou. Na mírném stupni nechám pozvolna vařit asi 45 minut. Tato doba je potřeba k tomu, aby měla polévka plnou intenzivní chuť.
- Mezitím si nakrájím menší cuketu na malé kostičky. Slupku nechávám. Cuketu přidám do polévky, zároveň ji doladím oreganem, bazalkou a decentně i česnekem. Vařím už jen 10 minut tak, aby kostičky cukety byly uvařené, ale zůstaly křupavé. Hotovo!
- Každou porci na talíři doladím výrazným italským sýrem.
☝️A když jsme v tom italském duchu, co takhle vyzkoušet úžasný dezert v podobě tradičního italského tiramisu…🙂
Ať se vám recepty povedou!