Zkuste do bramboračky “vpašovat” různé další ingredience, které v klasice nemají co dělat, a připravte z ní syté jídlo. A v čem je tedy tato bramboračka speciální? Je hustá, bez mouky, výživná a to díky červené čočce a žitným nudlím.
Jelikož jí dělám pokaždé jiné množství, nezabývám se v tomto receptu přesným množstvím surovin.
Budete potřebovat
- Brambory
- Kořenovou zeleninu – mrkev, petržel, celer
- Cibuli
- Olivový olej
- Červenou čočku loupanou (ta je hotová do 15 minut)
- Žitné vlasové nudle
- Na dochucení – sůl, majoránku, česnek (co jste zvyklí)
Někdo si bramboračku neumí představit bez lesních hub či žampionů, tak tato ingredience už je na vás.
Postup
- Cibuli nakrájejte a orestujte na olivovém oleji. Přidejte kořenovou zeleninu. Buď klasicky nakrájenou, nebo nasekanou na drobno. I to občas dělám.
- Zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem.
- Přidejte na kostičky nakrájené brambory a propláchnutou loupanou červenou čočku. Na menší množství polévky 2 hrstky, když děláte pořádný hrnec, tak třetinu půlkilového pytlíku.
- No a teď už jen vařte do změknutí zeleniny a čočky. Čočka polévku přirozeně zahustí.
- Bramboračku stačí ochutit až na závěr, česneku ani majoránce stejně neprospívá, když se vaří zbytečně dlouho.
- Vedle v kastrůlku si zvlášť uvařte vhodnou zavářku, já jsem zvolila celozrnné vlasové žitné nudle. Ty přidejte do hrnce až úplně nakonec.
TIP
-
Polévky můžete uvařit hodně a máte-li doma malé děti, všichni si přijdou na své. Před závěrečným dochucením polévky odeberu její část pro děti a dospělým pak ještě doladím majoránkou a česnekem navíc.
-
Další varianta polévky, kterou mám vyzkoušenou, je s bulgurem a cizrnou.
-
Výborné je také polévku na talíři posypat lahůdkovým droždím. Význam to má nejen chuťový, ale i nutriční.
U této polévky nezáleží, kolik dáte brambor, zeleniny, čočky nebo nudliček. Když ji dobře ochutíte, vždycky se povede. Hustotu lze přece doladit na závěr.