Ráda zkouším různé staročeské recepty. Zajímají mě díky své jednoduchosti. Jedním z nich jsou bramborové placky, známé také jako bramborové pekáčky, které se připravovaly na plotně. Část bílé mouky jsem nahradila celozrnnou špaldovou, vynechala sádlo a výsledek skvělý. U přípravy tohoto jídla se najde i zábava pro děti – dcera válela placky, pak si je sama natřela máslem i povidly a jak jí chutnaly! 🙂
Budete potřebovat
- 1 kg ve slupce vařených brambor
- 1 vejce
- 150g jemně mleté celozrnné mouky (v originálu se dává jen hladká)
- další hladkou mouku dle potřeby
- trochu soli
- Rozpuštěné máslo na pomazání (v originálu se dává sádlo)
- Povidla (případně i mák)
Postup
- Brambory uvařte ve slupce. Nechte vychladnout. Lepší je, když je máte uvařené dost dopředu.
- Oloupejte je a prolisujte, případně na jemno nastrouhejte.
- Přidejte vejce a špaldovou mouku, trochu osolte.
- Začněte zpracovávat těsto a přidávat další, tentokrát už hladkou, mouku podle potřeby. S moukou to nepřežeňte, aby nebyly placky tvrdé.Těsto by mělo být měkké, kompaktní a měly by z něj jít vyválet tenké placky cca 0,5cm vysoké. Když se těsto bude příliš lepit, přidejte mouku.
- Placky opékejte z obou stran na sucho na rozpálené pánvi. Budou se trochu nafukovat.
- Potřete je lehce máslem a povidly a zatočte jako palačinky.
V originálu se tyto placky, nazývané také jako “pekáčky” z obou stran potírají sádlem, to jsem si ale raději odpustila, hlavně taky proto, že puch sádla mi nedělá úplně dobře 😉
TIP
-
Bramborové těsto má tendenci řídnout, když ho necháte déle odstát. Nejlepší je tedy placku vyválet a hned s ní na pánev.
-
Přesné množství mouky nelze určit, záleží vždy na bramborách, kolik jí budete potřebovat.
Placky můžete plnit stejně, jako palačinky. Kromě povidel se často plní i mákem, který je velmi bohatým zdrojem vápníku. A abych nezapomněla – povidla jedině bez chemické konzervace …
Jsou výborné, měkké a vláčné… Ať se vám povedou!