Další tip, jak se na pečivu vyhnout živočišným tukům, kterými jsme v dnešní době doslova obklopeni. Kombinace restované zeleniny a tofu je výborná! Za inspiraci díky kamarádce Denise.
Zeleninu můžete použít v podstatě jakoukoliv. Já zkusila i s červenou paprikou a ta mi v tom nechutnala.
Jestli si nejste jisti, zda vám tato varianta pomazánky bude chutnat, udělejte jen z půl kostky tofu a uvidíte.
Budete potřebovat
- Zeleninu – 1 rajče, kousek cukety, půlku mrkve
- 1 balení tofu (bílé tofu, tofu s mořskou řasou, klidně i uzené, záleží na vás)
- Olivový olej
- Půlku cibule
- 1 stroužek česneku
- Koření na ochucení zeleniny (třeba ratatatattatouielle… 😉
Postup
- Na olivovém oleji orestuje nakrájenou cibulku. Jakmile zesklovatí, přidejte k ní nakrájený stroužek česneku a pár vteřin restujte.
- Přidejte nejdříve tužší zeleninu, v tomto případě tedy mrkev, a pár minut duste.
- Pak přidejte 1 oloupané rajče a na kostičky nakrájenou cuketu.
- Okořeňte dle chuti a duste max. 5 minut.
- Ke konci přihoďte nakrájené tofu a vše pak do hladka rozmixujte.
- Nechchte vychladnout a podávejte s celozrnným pečivem.
V čem tkví výhoda tepelně upravené mrkve a rajčat?
Zelenina by se měla jíst jak syrová, tak tepelně upravená. V syrové zelenině se vyskytuje velké množství enzymů, tepelně upravená zelenina nám zas umožní efektivnější využití některých látek. Při vaření mrkve dojde k narušení tuhých buněčných stěn a lepšírmu využití betakarotenu. Tepelně upravená rajčata je zas výhodné konzumovat kvůli lykopenu, který řadíme mezi karotenoidy, a byly prokázány jeho pozitivní účinky na zdraví – např. protirakovinné. Tepelně upravená rajčata obsahují více využitelného lykopenu než rajčata syrová. Při vyšších teplotách se totiž lykopen uvolňuje a v lidském organismu je snáze absorbován. Takže kečup v pravém slova smyslu je zdraví prospěšný výrobek, nesmí se ale jednat o „rádobykečup“, který obsahuje nezdravá éčka, jablečné náhražky, přehršle soli a plísně, které byly testy mnohdy prokázány.