Různé lilkové pasty se velice často připravují v arabských zemích. Součástí těchto past či dipů je česnek a také sezamová pasta Tahini.
Tento recept na lilkovou pomazánku je spíše středomořský, ale bez česneku. Česnek je sice v mnoha pokrmech výborný, v lilkové pomazánce mi ale hodně vadil. Jakoby přebil ostatní chutě …
Moje první lilková pomazánka skončila katastrofou a nenašel se odvážlivec, který by ji uchránil před „spláchnutím“ 🙂 Sympatie této pomazánce asi ubírá i její nevábná barva. Přidáním sušených rajčat a smetanového sýra se barvička o něco vylepšila a všechny chutě skvěle zapadly dohromady.
Budete potřebovat
(menší množství)
- 1 lilek
- 4 plátky sušených nakládaných rajčátek
- trošku olivového oleje
- 3 lžíce strouhaného parmazánu nebo Gran Moravie (možno nahradit jiným výrazným sýrem)
- Na zjemnění – 1 lžíci přírodního smetanového sýra (Gervais, Lučina)
- Na dochucení – sůl, pepř, citronovou šťávu, popř. bylinky dle chuti
Postup
- Rozpalte troubu na 200°C. Lilek omyjte a podélně rozřízněte.
- Lilek řeznou stranou položte na plech pokapaný olivovým olejem a pečte cca 30 minut.
- Po vychladnutí lilku lžící vydlabejte dužinu.
- Vezměte 4 plátky naložených sušených rajčat, pokrájete je na menší kousky a společně s lilkem do hladka umixujte.
- Přidejte lžíci smetanového sýra nebo Lučiny, na jemno nastrouhaný parmazán (popř. jiný sýr) a promíchejte.
- Pak už směs jen dochuťte – lehce osolte, opepřete a přidejte šťávu z citronu.
Tato pomazánka je dobrá na křupavých topinkách, navíc ještě ozdobených čerstvou zeleninou.
Když budete mít doma lilek navíc, tak tady máte tip, co s ním 😉 A nezapomeňte na tu čerstvou zeleninu – lilek je pečený, takže neobsahuje zdraví prospěšné enzymy. Ty tělu dodáte právě čerstvou zeleninou 😉
Kamila