Lepenice je staročeské jídlo, které oblastně spadá do jižních Čech. Lidově se jí také říká „žvanda“. Původně se jedná o prosté jídlo, které se jí samostatně, je ozdobené škvarky a osmaženými kroužky cibule. Bohatší lidé však lepenici používali jako přílohu k různým masům a zabijačkovým pochoutkám 🙂
Já jsem si lepenici oblíbila zaprvé proto, že je fakt dobrá, zadruhé proto, že je to super způsob, jak do sebe dostat dávku kysaného zelí, které je zdraví tolik prospěšné.
Že je kysané zelí opravdovým zázrakem ze sudu, na tom se shodnou snad všichni. Kysané zelí obsahuje velké množství hodnotných bioaktivních látek – bakterie kyseliny mléčné, vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, minerály a enzymy. Zlepšuje obranyschopnost organismu, aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Tepelná úprava pokrmů vždy znamená, že o nějaké vitaminy přijdete. Proto je nehodnotnější především syrové kysané zelí.
Lepenici nemusíte nutně prolít sádlem, zasypat slaninou a ozdobit škvarky. Udělejte si z ní zdravou přílohu. Až budete doma péct např. kuře, zkuste jako přílohu místo brambor udělat lepenici 🙂
Dobrou chuť!
Sdílet recept myšičky na: