Recept

Jihočeská lepenice

Já jsem si lepenici oblíbila zaprvé proto, že je fakt dobrá, zadruhé proto, že je to super způsob, jak do sebe dostat dávku kysaného zelí, které je zdraví tolik prospěšné. Stojí za vyzkoušení!

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Lepenice je staročeské jídlo, které oblastně spadá do jižních Čech. Lidově se jí také říká „žvanda“. Původně se jedná o prosté jídlo, které se jí samostatně, je ozdobené škvarky a osmaženými kroužky cibule. Bohatší lidé však lepenici používali jako přílohu k různým masům a zabijačkovým pochoutkám 🙂

Já jsem si lepenici oblíbila zaprvé proto, že je fakt dobrá, zadruhé proto, že je to super způsob, jak do sebe dostat dávku kysaného zelí, které je zdraví tolik prospěšné.

Na 4 porce budete potřebovat

  • 1 kg brambor
  • 1 pytlík bílého kysaného zelí
  • 1 větší cibuli (nebo klidně 2)
  • lžíci sádla (sádlo je v tomto receptu tradiční, cibulku ale můžete osmažit i na oleji)
  • sůl
  • kmín
  • cukr (pokud si část zelí podusíte jako já)

Postup

  1. Brambory oškrábejte, nakrájejte na kostičky a spolu s kmínem uvařte do měkka.
  2. Pak je nahrubo rozšťouchejte. V lepenici musí zůstat cítit malé kousky brambor.
  3. Cibuli nakrájejte a dozlatova osmažte na sádle nebo oleji.
  4. Vodu z kysaného zelí slijte a zelí nadrobno pokrájejte. Pak máte dvě možnosti. Do lepenice přidejte všechno zelí syrové, nebo polovinu zelí v kastrůlku klasicky poduste.
  5. Já dávám přednost druhé variantě. Část podušeného zelí v lepenici je zkrátka dobrá. Zelí poduste klasicky – dejte ho do kastrůlku, zalijte trochou obyčejné vody, trochou vody ze zelí, dochuťte případně trochou soli, cukru, přikryjte pokličkou a poduste do měkka, cca 15 minut.
  6. Pak už jen vše smíchejte dohromady. Rozšťouchané brambory s cibulkou, s podušeným zelím a se syrovým zelím.

Proč je kysané zelí tak zdravé?

Že je kysané zelí opravdovým zázrakem ze sudu, na tom se shodnou snad všichni. Kysané zelí obsahuje velké množství hodnotných bioaktivních látek – bakterie kyseliny mléčné, vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, minerály a enzymy. Zlepšuje obranyschopnost organismu, aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Tepelná úprava pokrmů vždy znamená, že o nějaké vitaminy přijdete. Proto je nehodnotnější především syrové kysané zelí.

TIP

Lepenici nemusíte nutně prolít sádlem, zasypat slaninou a ozdobit škvarky. Udělejte si z ní zdravou přílohu. Až budete doma péct např. kuře, zkuste jako přílohu místo brambor udělat lepenici 🙂

Dobrou chuť!

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky