Dhal je tradiční indická luštěninová směs husté kašovité konzistence, která se nejčastěji připravuje z půlených a loupaných luštěnin, které vynikají dobrou stravitelností a krátkou dobou přípravy. Sehnat můžete běžně půlené mungo nebo také oblíbenou červenou čočku.
Já jsem se ale rozhodla připravit jídlo ve stylu dhálu z klasické velkozrnné čočky. Než jsem šla spát, tak jsem ji namočila do vody a druhý den uvařila ve vodě do měkka. Pak už byla její příprava spolu s rajčaty rychlou záležitostí. Pokud si čočky tímto způsobem předvaříte o něco více, můžete si část nechat do salátu nebo pomazánky 🙂
V porovnání s použitím červené čočky mi u této varianty s použitím velkozrnné hnědé čočky vyhovuje zachovaná struktura základní suroviny.
Na 2 – 3 porce budete potřebovat
- 150 g suché čočky ( předem jsem ji uvařila, použila jsem klasickou hnědou velkozrnnou )
- 300 g čerstvých rajčat (klasické velké masité)
- 1 cibuli ( já jsem ji vynechala )
- cca 0,5 litru vývaru nebo vody
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- Přepuštěné máslo
- 1 lžičku na jemno nasekaného oloupaného čerstvého zázvoru
- 1 vrchovatou lžíci rajčatové pasty (hustý protlak, kupuji ve skleničce nebo v tubě )
- Směs koření Garam masala ( obsahuje koriandr, římský kmín, nové koření, kardamom, hřebíček, muškátový oříšek, fenyklový a bobkový list atd.)
- Dle chuti nasekaná hladkolistá petržel nebo zelený koriandr.
- K podávání indický chleba Naan (lze si doma vyrobit i koupit) nebo rýži.
Postup
- Klasickou velkozrnnou čočku si předem uvařte, pokud použijete loupanou půlenou, tak nemusíte. Můžete ji však před vařením na chvíli namočit, i když to u tohoto typu není nutné.
- Na nepřilnavé pánvi orestujte na másle Ghí cibuli. Přidejte čočku, rajčata, ochuťte kořením, zalijte vodou nebo vývarem a nechte asi 10 minut společně provařit.
- Pak přidejte lžičku nasekaného čerstvého zázvoru, česnek, rajčatovou pastu a opět provařte.
- Pokud vám konzistence vyhovuje, nechte to tak. Já jsem z pánve do misky odebrala 1 naběračku směsi, rozmixovala ji do hladka a vlila zpět. Takto jsem vytvořila krémovou konzistenci a zachovala zrnka čočky.
Nejde na tom nic zkazit, je to tak jednoduché a tak výborné 🙂