S mrkví se dá kouzlit. Z mrkve můžete udělat vynikající pomazánky, moučníky, přílohy, saláty, ale také polévky. Tímto článkem vám přináším recept na jednoduchou mrkvovou polévku, která v drtivé většině případů dětem chutná. Když už ji ale budete dělat, oškrábejte toho více a uvařte i pro sebe. Ta chuť vás překvapí.
Budete potřebovat
(cca 2 litry polévky)
- ¾ kg mrkve
- 4 střední brambory
- 1 zeleninový bujón bez glutamátu nebo Solčanka na dochucení
- trocha citronové nebo pomerančové šťávy
- zakysaná smetana na zjemnění (postačí půl kelímku na celé množství)
- olivový olej
Postup
- Mrkev a brambory omyjte a oškrábejte.
- Nakrájejte na větší kusy.
- Vložte do hrnce, zalijte vodou tak, aby voda přesahovala cca 3 cm nad zeleninu.
- Přidejte zeleninový bujón nebo Solčanku.
- Vařte , dokud není zelenina měkká,max 15 minut. Pokud ho máte, použijte papiňák, proces urychlíte. Není potřeba mrkev nadměrně převařovat. Stejně ji budete mixovat…
- Mrkev a brambory umixujte na hladký krém, přidejte dle chuti pár kapek citronové nebo o trochu více pomerančové šťávy a zjemněte zakysanou smetanou.
Pokud doma máte kojence, polévku můžete použít jako příkrm, jen samozřejmě vynechte ochucovadla jako bujón, citrusovou šťávu a zakysanou smetanu. Odeberte mrňousovi stranou a pro sebe přidejte zbytek ingrediencí…
Na závěr polévku, až na talíři, zakápněte extra panenským olivovým olejem. Má to veliký význam. Pokud olej přidáte do jídla až na závěr, může tak vaše tělo přijmout všechny prospěšné látky v tomto oleji, kterými jsou např. nenasycené mastné kyseliny, antioxidanty a fytochemické látky.
Kdo by měl zájem si s polévkou pohrát a vytvořit zvířátka do polévky, tak vám k tomu postačí těsto z 1 vejce, mléka, mouky a vykrajovátko. Těsto nalijte na teflonovou pánev a placku na sucho opečte. Dále už se tvořivosti meze nekladou 🙂