Tepelně upravená zelenina má své podstatné místo ve zdravém jídelníčku jak dětí, tak dospělých. Někdy stačí “obyčejná” nad párou upravená brokolice či orestovaná kukuřice, pokud ale máte zájem o sytější jídlo, zkuste tento recept. Mrkněte také na tuto výbornou [alternativní variantu](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/zadelavana-zelenina-s%20tempehem “alternativní variantu”):)
Budete potřebovat
- Libovolnou zeleninu kromě rajčat (mrkev, kapustičky, papriky, cuketu, brokolici, květák, fazolový lusk, hrášek atd.)
- Olivový olej extra virgine (nebo jiný, který preferujete)
- Kousky kuřecího masa + koření na jeho ochucení
- Kousek másla
- Na zadělání zeleniny – jakoukoliv mouku či jiný produkt, kterým jste zvyklí zahušťovat.Nějaká instantní verze obilovin vhodná k zahušťování je hotová hned, u klasické mouky či [Hrašky](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/hraska “Hrašky”)je třeba ještě počítat s provařením.
- Opečené tousty k podávání
Postup
- Zeleninu spolu s masem orestujte na olivovém oleji.
- Ochuťte podle toho, pro koho je recept určen. Malým dětem ochuťte třeba jen trochou soli, kmínem a zelenými bylinkami. Pro dospělé je chutné přidat ke směsi třeba trochu koření na zeleninu či maso. Já jsem jednou dala směs koření Ratatouille, ta je tedy ale trochu pálivá …
- Maso a zeleninu podlijte trochou vody, pokud je tedy třeba, a duste pod pokličkou. Duste jen krátce, aby zelenina zůstala pevná, tzv. na skus. Zadělávat ublemcanou hmotu už by pravděpodobně nebylo ani hezké, ani dobré 🙂
- Pokud směs nemá dost tekutiny, ještě ji trochu podlijte vodou, přidejte kousek másla a zaprašte jakoukoliv moukou, v dnešní době existuje mnoho druhů, které je možné využívat právě pro tyto účely. Jahelná mouka, cizrnová, Hraška, rýžová mouka …
- Stačí jen zahustit tekutinu, která je u masa a zeleniny, tím zelenina získá novou chuť.
TIP
Pro rychlou variantu tohoto receptu můžete využít i mraženou zeleninu. Nebo kombinaci čerstvé a mražené. Třeba hrášek či fazolové lusky nejsou běžně poruce, papriky zas ano …