Sytá a na přípravu snadná polévka. Díky droždí má zajímavou výraznou chuť. Červená čočka zajistí přirozenou hustotu bez potřeby mouky.
Ingredience
450 g brambor
150 g suché červené čočky
1 mrkev (střední, ať jí není moc…)
1 cibule
100 g uzeniny co nejlepší kvality (ideálně bez konzervantů, např. šunka, uzené maso nebo párek s co nejvyšším podílem masa)
1 kostka čerstvého droždí
1,2 vody nebo vývaru
Olej
Na dochucení dle potřeby sůl, pepř, trochu majoránky, česnek
Postup
Červenou čočku důkladně propláchnu. Brambory oškrábu a nakrájím na menší kostičky. Cibuli nakrájím na drobno, vybranou uzeninu na malé kousky.
Do hrnce vsypu čočku, propláchnuté kostičky brambor, mrkev nakrájenou na malé kousky, uzeninu a zaliju vodou nebo vývarem. Dle situace ochutím solí, pepřem. Když dávám jen vodu, přidám trochu sypkého bio bujónu. Vařím do změknutí čočky, mrkve a brambor. Asi 15 minut.
Mezitím si vedle na pánvi orestuji na oleji cibuli lehce do zlatova. Když je cibule lehce orestovaná, rozdrobím do pánve kostičku čerstvého droždí a nechám ho pozvolna rozpustit. Promíchám s cibulí a tuto směs přidám do hrnce v průběhu vaření polévky.
Když je čočka měkká, dochutím polévku ještě majoránkou a česnekem.
Pokud chci polévku více hustší a krémovější, odeberu 1 naběračku hustého obsahu a rozmixuji ho do hladka. Vliju zpět do hrnce, promíchám a hotovo!
TIPY
Tuto polévku mám vyzkoušenou i ve vegetariánské verzi, kdy jsem do ní na závěr přidala kousek uzeného na drobno nakrájeného tempehu. Tempeh jsou fermentované sojové boby. Ma výraznou chuť a hodí se všude tam, kde maso.
Někteří z vás do této polévky strouhají mrkev na hrubo. Ideální, když je cílem, aby mrkev více “zapadla”😉