Tato polévka je chutná, sytá a pokud si ji uděláte pikantní, tak vás i zaručeně zahřeje. Na polévce nemůžete nic zkazit, pokud byste neodhadli množství brambor, můžete polévku na závěr vždy trochu doředit vývarem. U některých ingrediencí jsou na měření množství použity hrnky, pro přesnost jsem to ponechala tak, jak jsem recept dostala od kamarádky z Anglie.
Budete potřebovat
1 hrnek = 250ml
- 6 hrnků na kostičky nakrájených brambor
- 1 na jemno nakrájenou klasickou žlutou cibuli
- 1 hrnek na jemno nakrájeného celeru
- 2 stroužky na drobno pokrájeného česneku
- 1 vrchovatou lžíci mouky (dala jsem jemně mletou celozrnnou špaldovou)
- cca 800ml kuřecího vývaru
- 2 kelímky smetany – můžete dát i jeden kelímek, záleží, jak moc smetanovou polévku chcete. Já jsem použila 1 kelímek klasické smetany a 1 kelímek zakysané smetany. Vhodná je i rostlinná smetana.
- 2 lžičky papriky
- 1 lžíci hořčice bez chemické kozervace (pozor, nepřehnat)
- Na dochucení – sůl, pepř, možno trochu sojové omáčky bez glutamátu
- 150g nastrouhaného čedaru
- Na ozdobu – na drobno pokrájený pórek
Postup
- Cibuli oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky a zpěňte na olivovém oleji.
- Přidejte na drobno nakrájený celer a restujte spolu s cibulí cca 5 minut.
- Přidejte lžíci mouky a 1 minutu restujte. V případě potřeby přikápněte trochu olivového oleje.
- Dále do hrnce zamíchejte na kostičky nakrájené brambory, sladkou papriku a lžíci hořčice. 1 minutu
- restujte.
- Vše zalijte kuřecím vývarem, ochuťte trochou pepře, soli, popř. sojové omáčky.
- Vařte do změknutí brambor tak 15 minut.
- Přidejte česnek. V mnoha receptech se česnek přidává hned na začátku, kdy se restuje cibule. Tím ale přijdete o důležité léčivé látky v něm. Vždy je lepší přidat ho až ke konci, aby se nevařil déle, než 3 minuty.
- Brambory můžete nechat vcelku, nebo je na hrubo rozšťouchat.
- Polévku odstavte z plotny nebo plamen stáhněte a na úplný závěr do polévky vlijte směs smetany a nastrouhaného sýra.
- Míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
TIP
Pokud máte rádi pikantní chutě, můžete polévku doladit chilli papričkami, cayenským pepřem nebo kořením tabasco.
Dobrou chuť!
Kamila