Bramborový salát s celerem jako příloha

Bramborový salát, ve kterém je zakomponovaná pořádná porce zeleniny. A celkem nenápadně. Kostičky celeru jsou těm bramborovým totiž hodně podobné.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Bramborové saláty mám ráda obecně jednoduché. Nepřeplácané. Brambory vždy ráda doplním o 1 ingredienci, která ze salátu udělá pokaždé jiné jídlo. Nejčastěji to jsou ředkvičky, hrášek, pórek, jablko nebo celer. Celer do salátu připravuji na pánvi, má pak výbornou chuť i konzistenci.

U tohoto salátu záměrně nepíšu přesné množství ingrediencí. Brambory s celerem totiž můžete dát “půl na půl”, nebo dát více brambor nebo naopak více celeru. Jak to potřebujete. Ať už z hlediska chuti nebo nutričního.

Salát je potřeba chuťově vyladit. K tomu bohatě postačí sůl, pepř, citronová šťáva a trocha typické chuti majonézy. Majonézu si můžete doma vyrobit sami z kvalitních ingrediencí, nebo na trhu vybrat takovou, která vám sedne. Já mám v lednici vždy jednu majonézu “vegan”, chuťově jsou mezi nimi rozdíly. Je třeba zkoušet. 🙂

Ingredience

  • Brambory typu C uvařené ve slupce, vychlazené
  • Celer
  • Cibule (1 až 2 podle chuti a množství salátu)
  • Sůl, pepř
  • Olivový olej nebo máslo Ghí
  • Citronová šťáva nebo jablečný ocet
  • Majonéza v kombinaci s hustým jogurtem, nebo jen Light majonéza nebo majonéza vegan (dle preferencí)
  • Řeřicha

Postup

  1. Brambory uvařím ve slupce v osolené vodě. Nechám je vychladnout a dostatečně odležet.
  2. Celer překrojím na půl, oloupu a nakrájím na malé kostičky. Aby byly stejně velké jako ty bramborové. Celer pozvolna opeču na troše tuku, míchám, osolím a na chvíli přiklopím pokličkou. Průběžně míchám, až bude celer měkký. Musí zůstat pevný na skus. Nechám ho vychladnout.
  3. Brambory nakrájím na malé kostičky nebo je protlačím přes mřížku. Cibuli nakrájím na drobno a spařím v sítku vroucí vodou. Smíchám s celerem a bramborami. Dochutím solí, pepřem, citronovou šťávou a vše propojím pomocí menšího množství majonézy. Typ dle preferencí. Majonéza s jogurtem, light, vegan…
  4. Salát nechám odležet v lednici a pak zdobím řeřichou.

☝️Řeřicha výborně chutná také v tomto vajíčkovém salátu.

Ať se vám saláty povedou! 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky