Sekaná z kvalitního krůtího masa s pořádnou porcí brokolice je šťavnatou a osvědčenou alternativou tohoto tradičního jídla. Upéct ji ve formě je praktické a pohodlné! 🙂
Brokolici předem krátce povařím tak, aby změkla, ale stále zůstala pevná na skus. Není cílem ji rozvařit.
Brokolici rozsekám na drobno…
Do směsi je možné přidat čerstvou cibuli, ale také cibuli předem orestovanou. Předem do zlatova orestovaná cibulka dodá sekané výraznější chuť a další šťavnatost.
Tuto verzi jsem vůbec nezahušťovala. V případě potřeby, když byste sekanou pekli např. na plechu a zdála se příliš měkká, je možné přidat trochu strouhanky nebo jiné preferované “suché ingredience)
Sekanou lze upéct tradičně jako šišku nebo 2 malé šišky na plechu, nebo ji dát do formy. Použila jsem formu na biskupský chlebíček
K této šťavnaté sekané se skvěle hodí šťouchané brambory.🙂
500 g mletého krůtího masa (můžete si sami umlít nebo koupit mleté od farmáře)
250 g krátce povařené a nasekané brokolice
1 vejce
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžička hořčice
Koření na dochucení (sůl, pepř, někdy dám trochu sypkého zeleninového bujónu nebo sušené bylinky)
Postup
Brokolici rozeberu na růžičky, opláchnu a krátce povařím ve vodě tak, aby změkla, ale zůstala stále hezky zelená a pevná. Pak ji rozsekám na velmi jemno.
Smíchám maso, brokolici, přidám vejce, česnek cibuli. Když je čas a chuť, je výborné cibuli předem orestovat do zlatova.
Směs ochutím solí, pepřem, přidám lžičku hořčice a případně další bylinky dle chuti.
Formu vyložím pečícím papírem, naplním směsí a peču asi na 190 stupňů do zlatova. Podle situace a velikosti sekané 45 – 60 minut.