Rychle / jednoduše / zdravě

Víno & jídlo: Čerstvý sýr Burrata s grilovanými rajčaty a bazalkovým pestem

Dokonalý předkrm nebo lehká večeře téměř bez práce. Prověřená kombinace tradičního italského sýra, grilovaných rajčat, bazalky a opečené bagetky. Uvnitř burraty je návyková krémová náplň. S kvalitním olivovým olejem a sklenkou vína dokonalost.
Jak jíst burratu

Když jsem poprvé ochutnala burratu, tak jsem litovala, že jsem ji neobjevila dříve.🙂 Tento tradiční italský čerstvý sýr z kravského mléka vzhledem připomíná mozzarellu, jakmile však zakrojíte, je to zcela jiný příběh. Uvnitř je náplň z natrhaného sýra a smetany.

Burratu můžete servírovat samostatně s chlebem, na salátu Caprese, s grilovanou zeleninou, na pizze, s prosciuttem...samozřejmostí je olivový olej. Já jsem ji teď doplnila o domácí bazalkové pesto. Skvělé!

Tento recept je další ze seriálu "Párování vína s jídlem" a připravila jsem ho společně s vinisto. Vinisto je online tržiště, kde na pár kliknutí koupím i naturální či bio vína, ke kterým bych se jinak horkotěžko dostávala.🙂

 Ingredience na 1 talíř

  • 1 větší nebo 2 menší Burraty (čerstvý sýr z kravského mléka)
  • 200 g keříkových cherry rajčat uzrálých na slunci
  • Olivový olej
  • Bílá bageta nebo ciabatta

Na bazalkové pesto:

  • Lístky bazalky "z 1 menšího květináče"
  • 100 ml olivového oleje
  • 30 g piniových oříšků (někdy dávám i kešu)
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g parmezánu
  • Sůl a pepř dle chuti

 Postup

  1. Rajčata omyjte a ogrilujte jen tak, aby trochu změkla a lehce se opekla. Zvládnete to na grilu, v troubě i v horkovzdušné fritéze.

  2. Připravte si domácí pesto pomocí menšího cutteru. Jako první rozmixujte bazalku s česnekem, oříšky a olivovým olejem do jemné konzistence. Ke konci přidejte nastrouhaný sýr, dle chuti osolte, opepřete a jen krátce promixujte.

  3. Burratu nechte okapat. Bagetu nebo ciabattu nakrájejte na silnější plátky a krátce opečete.

  4. Doprostřed talíře dejte burratu a okolo naaranžujte rajčata, pokud se vejdou tak i kousky opečené bagetky. Zakápněte olivovým olejem a doplňte bazalkovým pestem. S olivovým olejem nešetřete.

  5. Servírujte jako předkrm nebo jako lehkou večeři. Burrata je dokonalá se sklenkou kvalitního bílého vína.

TIP na vinařství

Nedávno jsem objevila znojemské vinařství HORT a stojí za to prozkoumat jejich úžasnou nabídku vín. Vína si můžete objednat ZDE. Doporučuji rovnou přihodit také Prosecco, protože to se k burratě v rámci párování také perfektně hodí.

☝️Pokud milujete různé druhy sýrů, vyzkoušejte také tento salát s obalovaným kozím sýrem

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Burrata jak servírovat

Když burratu roztrhnete, vnitřek je krémový smetanový. Mozzarellu může připomínat jen vzhledem...chuť je výraznější, plnější.

 
Párování jídla ryzlink rýnský

V rámci párování jídla s vínem mi someliér poradil tento ryzlink rýnský z vinařství HORT, který je ke koupení na vinistu. Mňam 💛

 
Jak jíst burratu
 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?