Když jsem poprvé ochutnala burratu, tak jsem litovala, že jsem ji neobjevila dříve.🙂 Tento tradiční italský čerstvý sýr z kravského mléka vzhledem připomíná mozzarellu, jakmile však zakrojíte, je to zcela jiný příběh. Uvnitř je náplň z natrhaného sýra a smetany.
Burratu můžete servírovat samostatně s chlebem, na salátu Caprese, s grilovanou zeleninou, na pizze, s prosciuttem…samozřejmostí je olivový olej. Já jsem ji teď doplnila o domácí bazalkové pesto. Skvělé!
Tento recept je další ze seriálu “Párování vína s jídlem” a připravila jsem ho společně s vinisto. Vinisto je online tržiště, kde na pár kliknutí koupím i naturální či bio vína, ke kterým bych se jinak horkotěžko dostávala.🙂
Na bazalkové pesto:
Rajčata omyjte a ogrilujte jen tak, aby trochu změkla a lehce se opekla. Zvládnete to na grilu, v troubě i v horkovzdušné fritéze.
Připravte si domácí pesto pomocí menšího cutteru. Jako první rozmixujte bazalku s česnekem, oříšky a olivovým olejem do jemné konzistence. Ke konci přidejte nastrouhaný sýr, dle chuti osolte, opepřete a jen krátce promixujte.
Burratu nechte okapat. Bagetu nebo ciabattu nakrájejte na silnější plátky a krátce opečete.
Doprostřed talíře dejte burratu a okolo naaranžujte rajčata, pokud se vejdou tak i kousky opečené bagetky. Zakápněte olivovým olejem a doplňte bazalkovým pestem. S olivovým olejem nešetřete.
Servírujte jako předkrm nebo jako lehkou večeři. Burrata je dokonalá se sklenkou kvalitního bílého vína.
Nedávno jsem objevila znojemské vinařství HORT a stojí za to prozkoumat jejich úžasnou nabídku vín. Vína si můžete objednat ZDE. Doporučuji rovnou přihodit také Prosecco, protože to se k burratě v rámci párování také perfektně hodí.
> ☝️Pokud milujete různé druhy sýrů, vyzkoušejte také tento salát s obalovaným kozím sýrem
Sdílet recept na:
Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení