Nápad uvařit tuto polévku vznikl tak, že jsem brouzdala po jídelníčcích školních jídelen. Dělám to ze 2 důvodů. Jeden je profesní, kdy mě zajímá “co kde jak” z pohledu výživy, druhý je osobní, kdy své dceři vařím do školy domácí obědy, protože musí dodržovat bezlepkovou stravu. Tak se chci občas inspirovat, co to v těch jídelnách vlastně vaří.
Zaujal mě název “čardášová polévka”. Tak jsem zkoumala, hledala, až jsem se dobrala receptu tradiční západoslovenské kuchyně. Recept jsem si upravila jen lehce. Praxe mi ukázala, že je dobré dát na zahuštění méně krupice a naopak přidat trochu koření, když chci pikantnější chuť.
Tak tady je recept 🙂
V originál receptu je v ingrediencích zelená paprika, verze s červenou paprikou je však také výborná.
V originál receptu je chuť zajištěna jen silným vývarem, solí a pepřem. Mně se osvědčilo dát polévce jedinečný šmrnc díky koření Maďarsko, které má přesně pro tento recept fantastické složení.
V originál receptu je klasická pšeničná krupice. Mně vyhovuje verze bez lepku, proto používám krupici rýžovou. Kromě zahušťování polévek se také skvěle hodí na přípravu krupicové kaše. Takže její balení rozhodně snadno využijete.
> ☝️A co zkusit polévku s rajčaty v krémové verzi? Doporučuji tuto dýňovo-rajčatovou polévku s mozzarellou.🙂
Ať vás polévky zahřejí!🙂
Sdílet recept myšičky na: