Recept

Čardášová polévka z rajčat a paprik – zahuštěná krupicí a rozšlehaným vejcem

Recept inspirovaný tradiční západoslovenskou kuchyní. V hlavní roli rajčata a papriky. Polévka snadná na přípravu, chuťově výrazná, prakticky a jednoduše zahuštěná krupicí a "sraženým" vejcem. Připravit ji můžete jak v jemné tak pikantní verzi.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Nápad uvařit tuto polévku vznikl tak, že jsem brouzdala po jídelníčcích školních jídelen. Dělám to ze 2 důvodů. Jeden je profesní, kdy mě zajímá “co kde jak” z pohledu výživy, druhý je osobní, kdy své dceři vařím do školy domácí obědy, protože musí dodržovat bezlepkovou stravu. Tak se chci občas inspirovat, co to v těch jídelnách vlastně vaří.

Zaujal mě název “čardášová polévka”. Tak jsem zkoumala, hledala, až jsem se dobrala receptu tradiční západoslovenské kuchyně. Recept jsem si upravila jen lehce. Praxe mi ukázala, že je dobré dát na zahuštění méně krupice a naopak přidat trochu koření, když chci pikantnější chuť.

Tak tady je recept 🙂

 Ingredience

  • 200 g rajčat
  • 150 g zelené papriky
  • 1 cibule
  • 1,5 l silného vývaru
  • Olej
  • 40 g rýžové krupice (nebo jiné dle preference, jsou to asi 4 zarovnané lžíce)
  • 1 vejce
  • Nasekaná petrželová nať
  • Sůl, pepř, půl lžičky polévkového koření bez soli, lepku a glutamanu

 Postup

  1. Nakrájím si na drobno cibuli, papriku na proužky a rajčata na kousky. Cibuli orestuji do zlatova, do hrnce dám papriky, rajčata a zaliju vývarem. Osolím a opepřím. Vařím do změknutí zeleniny. Já jsem vařila docela dlouho, určitě 45 minut.
  2. Když je zelenina dostatečně měkká, polévku dochutím a zahustím. Když chci, aby byla lehce pikantní a výrazná, přidám maďarské koření.
  3. Polévku zahustím nejdříve krupicí. Tu jen rovnoměrně rozsypu do polévky, promíchám a nechám několik minut provařit.
  4. Vejce rozklepnu do malého hrnku, prošlehám a postupně ho pramínkem rovnoměrně vliju do polévky. Pak ještě polévku krátce prošlehám vidličkou. Vejce nechám zdrcnout a odstavím ze zdroje tepla.
  5. Na závěr do polévky přidám nasekanou petrželovou nať. Hotovo!

 TIPY

  • V originál receptu je v ingrediencích zelená paprika, verze s červenou paprikou je však také výborná.

  • V originál receptu je chuť zajištěna jen silným vývarem, solí a pepřem. Mně se osvědčilo dát polévce jedinečný šmrnc díky koření Maďarsko, které má přesně pro tento recept fantastické složení.

  • V originál receptu je klasická pšeničná krupice. Mně vyhovuje verze bez lepku, proto používám krupici rýžovou. Kromě zahušťování polévek se také skvěle hodí na přípravu krupicové kaše. Takže její balení rozhodně snadno využijete.

> ☝️A co zkusit polévku s rajčaty v krémové verzi? Doporučuji tuto dýňovo-rajčatovou polévku s mozzarellou.🙂

Ať vás polévky zahřejí!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky