Když se řekne bryndza, tak každému určitě naskočí halušky. [DOMÁCÍ HALUŠKY](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/halusky-zdraveji “DOMÁCÍ HALUŠKY”) jsou jedinečné, výborné, někdy ale není čas je vyrobit (z prášku je míchat nehodlam). Bryndzu lze proto smíchat třeba i s těstovinami, nejlépe celozrnnými. Bryndza je sama o sobě natolik specifický a výrazný sýr, že není zapotřebí cokoliv komplikovat a hledat složité recepty.
(na dvě porce jeden balíček bryndzy a menší bílý jogurt)
Snad ani není zapotřebí psát 🙂
Ideální je podávat k tomuto jídlu ještě nějakou zeleninu. V zimě třeba zelný salát, v létě salát z míchané čerstvé zeleniny.
[BRYNDZA](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/bryndza “BRYNDZA”) je považována za zdravý mléčný výrobek. Jsou jí připisovány až zázračné účinky. “Bryndza – elixír mládí”,”Sýr budoucnosti”,”Nejlepší patent přírody”. To se ale týká bryndzy z nepasterizovaného mléka, kterou koupíte spíše někde na salaši či trhu, ne v supermarketu. Takováto bryndza obsahuje hodně přírodních probiotických látek, má tak kladný vliv na naši imunitu. Nepasterizovaná bryndza se však na druhou stranu nedoporučuje pro nejmenší děti, jejich citlivý trávicí trakt by si nemusel s tou “přírodou” v bryndze ještě poradit. I pasterizovaná bryndza má ale své výhody. Při její výrobě jsou zneškodněny rizikové patogeny a prospěšná mikroflóra je pak do ní následně přidána. U pasterizované bryndzy tedy dochází k deaktivaci původní rizikové mikroflóry, proto ji můžeme podávat i menším dětem. Termizovaná bryndza má delší dobu trvanlivosti a díky vysokoteplotnímu ošetření neobsahuje živé mikroorganismy.
Sdílet recept myšičky na: