Recept

Čočková polévka z velkozrnné čočky s kořenovou zeleninou

Hustá polévka z dostupné hnědé velkozrnné čočky. Bez uzeniny. S bohatou porcí kořenové zeleniny. Křupavé chlebové krutony polévce dodají atraktivní chuť a sytost.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Cílem tohoto receptu bylo uvařit polévku, jejíž základ bude tvořit klasická velkozrnná hnědá čočka, kterou koupíte všude.🙂

Také jsem chtěla recept vytvořit ve “vegetariánské” verzi bez uzeniny, protože i bez ní lze dosáhnout výrazné a plné chuti.🙂

V polévce je hodně kořenové zeleniny, která čočku odlehčí. Přeci jen je to na trávení náročnější luštěnina a není třeba to s jejím množstvím přehánět. Vždy je dobré luštěninu doplňovat hojně zeleninou…

U tohoto receptu chci vyzdvihnout 1 věc, a to použití mletého bobkového listu a mletého nového koření. Velmi se mi osvědčilo. Různé polévky či omáčky mohu obohatit tímto kořením bez nutnosti řešit, co pak s kuličkami a lístky… Šetří to čas.🙂

 Ingredience

  • 200 g suché velkozrnné čočky
  • 250 g mrkve
  • 250 g celeru
  • Tuk na opékání zeleniny
  • 1,5 litru vývaru (+ dalšího cca 0,4 litru na doladění hustoty)
  • 2 lžíce mouky (Typ dle vašeho stylu, já jsem dala mouku z červené čočky)
  • 1 lžička celého římského kmínu
  • Bobkový list, nové koření (používám mleté, abych nemusela lovit)
  • 2 stroužky česneku
  • Majoránka, sůl, pepř dle chuti
  • Kousek másla na zjemnění do hotové polévky (lze vynechat)

Postup

  1. Čočku předem namočím do studené vody na několik hodin. Může být namočená přes noc nebo alespoň 2 hodiny. Vodu sliju. Čočku dám do hrnce a zaliju ji 1,5 l vody nebo vývaru. Vařím asi 30 minut, než přidám další ingredience.
  2. Zatímco se vaří čočka, připravím si kořenovou zeleninu. Mrkev a celer oškrábu a nakrájím na menší stejně velké kostičky. Ty opékám na pánvi na tuku, až chytí barvu. Zelenina pak v polévce chutná výrazněji.
  3. Když se čočka vaří asi 30 minut, přidám k ní zeleninu a dochutím římským kmínem, majoránkou, česnekem, bobkovým listem a novým kořením. Vařím do změknutí zeleniny a požadované konzistence čočky.
  4. Ke konci polévku ještě zahustím 2 lžícemi mouky z červené čočky rozkvrdlané v hrnku vody. Nechám 5 minut provařit. Doladím chuť, hustotu a hotovo!

Polévku servíruji s krutony. Chleba nakrájím na kostičky a pozvolna je opeču na přepuštěném másle nebo olivovém oleji do zlatova. Lehce osolím nebo ochutím česnekem.🙂

> ☝️Máte rádi polévky s luštěninami? Doporučuji vyzkoušet tuto bramborovou polévku s červenou čočkou.🙂

Ať se vám polévky povedou!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky