Recept

Cuketový perník s citronovou polevou

Voňavý perník s bohatou porcí nastrouhané cukety uvnitř, která tam ani není poznat. Cuketa dodá perníku vláčnost. Povrch potřete rychle připravenou domácí citronovou polevou. Díky ní perník krásně vypadá a skvěle chutná.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

 Ingredience (menší plech nebo jiná pečící forma)

  • 350 g mouky (druhy můžete kombinovat, já jsem použila půl na půl špaldovou a čirokovou mouku)
  • 400 g čisté váhy nastrouhané cukety
  • 2 vejce
  • 130 ml oleje
  • 180 g přírodního cukru (nebo jeho alternativy, může být i částečně med)
  • 1 lžíce kakaového prášku
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 3/4 balíčku kypřícího prášku
  • cca 30 ml rostlinného mléka na doladění konzistence (záleží na druhu mouky a vodnatosti cukety)

Citronová poleva

  • 1 lžíce horké vody
  • 1 a půl lžíce citronové šťávy
  • 100 g moučkového cukru nebo jeho alternativy

 Postup

  1. Vejce vyšlehám s cukrem do husté pěny.
  2. Cuketu nastrouhám na hrubo. Když mám menší cuketu, někdy ji strouhám i rovnou se slupkou. Větší cuketu je lepší oloupat a případně vydlabat semínka. Nastrouhanou cuketu smíchám s vaječnou pěnou. Cuketu dávám do mísy rovnou, vodu z ní nijak nevymačkávám…
  3. Postupně přimíchám olej, mouku s práškem do pečiva a ochutím kakaem a perníkovým kořením.
  4. Podle situace doladím konzistenci. Když se mi těsto zdá příliš hutné, zředím ho malým množstvím rostlinného mléka.
  5. Těsto rozprostřu do formy. Formu buď vymažu a vysypu nebo použiju pečící papír. Peču na 175 stupňů asi 30 minut. Doba pečení závisí na typu cukety, mouky a také velikosti formy. Po 25 minutách je lepší zkusit špejlí, jak to vypadá.🙂
  6. Vychladlý perník potřu pomocí stěrky citronovou polevou. Stačí metličkou vyšlehat ingredience na polevu do hladké konzistence. Jde to snadno.
  7. Polevu nechám zatuhnout a perník chvíli odpočinout, aby se dobře krájel. Hotovo!

 TIPY

  • Na internetu můžete běžně pořídit buď nekalorické nebo méně kalorické alternativy moučkového cukru. Buď z eryhtritolu nebo xylitolu.
  • Tento perník mám vyzkoušený i jako čistě bezlepkový, kdy jsem použila jen čirokovou a pohankovou jemně mletou mouku.
  • Pokud doma máte sklenici melasy, přidejte do těsta 1 lžíci. Perníku to jen prospěje.

> ☝️Další zajímavou variantou na tradiční perník je tento mrkvový perník s domácí čokoládovou polevou.🙂

Ať se vám perníky povedou!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky