Voňavý perník s bohatou porcí nastrouhané cukety uvnitř, která tam ani není poznat. Cuketa dodá perníku vláčnost. Povrch potřete rychle připravenou domácí citronovou polevou. Díky ní perník krásně vypadá a skvěle chutná.
350 g mouky (druhy můžete kombinovat, já jsem použila půl na půl špaldovou a čirokovou mouku)
400 g čisté váhy nastrouhané cukety
2 vejce
130 ml oleje
180 g přírodního cukru (nebo jeho alternativy, může být i částečně med)
1 lžíce kakaového prášku
2 lžičky perníkového koření
3/4 balíčku kypřícího prášku
cca 30 ml rostlinného mléka na doladění konzistence (záleží na druhu mouky a vodnatosti cukety)
Citronová poleva
1 lžíce horké vody
1 a půl lžíce citronové šťávy
100 g moučkového cukru nebo jeho alternativy
Postup
Vejce vyšlehám s cukrem do husté pěny.
Cuketu nastrouhám na hrubo. Když mám menší cuketu, někdy ji strouhám i rovnou se slupkou. Větší cuketu je lepší oloupat a případně vydlabat semínka. Nastrouhanou cuketu smíchám s vaječnou pěnou. Cuketu dávám do mísy rovnou, vodu z ní nijak nevymačkávám…
Postupně přimíchám olej, mouku s práškem do pečiva a ochutím kakaem a perníkovým kořením.
Podle situace doladím konzistenci. Když se mi těsto zdá příliš hutné, zředím ho malým množstvím rostlinného mléka.
Těsto rozprostřu do formy. Formu buď vymažu a vysypu nebo použiju pečící papír. Peču na 175 stupňů asi 30 minut. Doba pečení závisí na typu cukety, mouky a také velikosti formy. Po 25 minutách je lepší zkusit špejlí, jak to vypadá.🙂
Vychladlý perník potřu pomocí stěrky citronovou polevou. Stačí metličkou vyšlehat ingredience na polevu do hladké konzistence. Jde to snadno.
Polevu nechám zatuhnout a perník chvíli odpočinout, aby se dobře krájel. Hotovo!
TIPY
Na internetu můžete běžně pořídit buď nekalorické nebo méně kalorické alternativy moučkového cukru. Buď z eryhtritolu nebo xylitolu.
Tento perník mám vyzkoušený i jako čistě bezlepkový, kdy jsem použila jen čirokovou a pohankovou jemně mletou mouku.
Pokud doma máte sklenici melasy, přidejte do těsta 1 lžíci. Perníku to jen prospěje.