To je pořád samá okurka do salátů. Co takhle dát šanci cuketě a přesvědčit se, že má své místo i za syrova v různých zeleninových salátech. A když dresing, tak jedině domácí, bez éček …V tomto případě sýrový, který dodá zelenině šmrnc.
Budete potřebovat
Na salát
- Cukety i se slupkou (menší kousky jsou lepší, nejlépe domácí chemicky neošetřené)
- Libovolnou zeleninu dle chuti (ledový salát, rajčata, lahůdková cibulka, papriky apod.)
Na sýrový dresing
- Zakysanou smetanu (nebo půl napůl s jogurtem)
- Trochu olivového oleje extra virgine
- Citronovou šťávu nebo umeocet
- Trochu hořčice bez chemické konzervace
- Sýr typu parmazán (Grana padano, Gran Moravia)
Postup
- Cukety omyjte a neoloupané nakrájejte na tenké nudličky nebo na hrubo nastrouhejte. Na hrubo je můžete nastrouhat, pokud salát budete hned jíst. Nastrouhané pustí více vody.
- Přidejte ostatní zeleninu dle výběru. V tomto případě jsem dala jen ledový salát a rajčata.
- Připravte si dresing z uvedených ingrediencí a promíchejte se salátem.
TIP
K salátu se také výborně hodí česnekové krutony z klasického chleba. Chleba nakrájejte na kostičky a na troše olivového oleje opečte. Ke konci přidejte stroužek prolisovaného česneku, promíchejte a odstavte.
Cuketa je výborná nízkoenergetická zelenina. Má minimální obsah kalorií, za to však vysoký obsah minerálů. A to především slupky cuket. Pokud tedy nemusíte, cuketu neloupejte. Většina receptů počítá s tepelnou úpravou cuket, kdy je máme dusit, zapékat, obalovat. Cukety jsou ovšem výborné i syrové, kdy touto cestou tělu navíc dodáme zdraví prospěšné enzymy.