Tradiční čokoládové lanýže obsahují nejčastěji jen kvalitní čokoládu, vysokoprocentní smetanu, případně trochu másla navíc pro zjemnění chuti. Dají se vyrobit jako v hořké, tak mléčné variantě.
Já jsem si zvykla připravit je tak, abych co nejvíce využila chuti a benefitů kvalitní hořké čokolády a naopak eliminovala zbytečné další množství cukru a tuku. Varianty lanýžů s mléčnou čokoládou, půl kostkou másla, šlehačkou a moučkovým cukrem zde nemají místo 🙂
K výrobě této základní verze delikatesní “cukrovinky” potřebujete jen 3 ingredience. Smetanu ke šlehání, kvalitní hořkou čokoládu a kakao.
Čokoládové lanýže se pak mohou hodit v období Vánoc jako rychlé nepečené cukroví, ale také jako atraktivní sladkost na různé oslavy či slavnostní pohoštění.
Potřebujete
- 200 g hořké čokolády co nejlepší kvality ( min 70% kakaa, která má ale stále jemnou sametovou chuť)
- 140 ml smetany ke šlehání (min 33%, nejlépe v bio kvalitě)
- kakaový prášek na obalení vysoké kvality (kupuji buď z čokoládovny nebo v bio kvalitě)
Postup
- V rendlíku zahřeji smetanu a přidám nasekanou čokoládu. Mírně zahřívám a míchám do úplného rozpuštění. V tuto chvíli je možné do rozpuštěné hmoty přidat pár kapek vanilkového extraktu.
- Hmotu vliju do malého pekáčku vyloženého pečícím papírem, přetáhnu potravinářskou fólií a nechám v lednici ztuhnout. Minimálně pár hodin, případně přes noc.
- Ze ztuhlé hmoty pomocí lžičky nabírám malé kopečky a rychle je vytvaruji do kuliček a obalím v kakaovém prášku.
> Pokud si hořkou čokoládu rádi užíváte v receptech jen “okrajově”, zkuste třeba tyto muffiny z řeckého jogurtu s kousky hořké čokolády.
Velkou výhodou domácích lanýžů je snadná příprava, celková nenáročnost a vynikající výsledek.