Krupice je dobrým základem mnoha noků a knedlíčků do polévek. Neznamená to ale používat jen bílou pšeničnou krupici. Ráda zčásti používám celozrnnou špaldovou krupici nebo také pohankovou krupici. Noky jsou křehké, máslové a špetka muškátového oříšku jim dodá šmrnc.
Tentokrát jsem je smíchala s orestovanou zeleninou a na kostičky nakrájenou šunkou nejvyšší jakosti.
Budete potřebovat
Na jemné krupicové noky
- 270 ml mléka
- 130 g špaldové krupice
- 80 g polohrubé mouky
- 50 g másla
- 4 vejce
- sůl, špetka muškátového oříšku
Dále
- 400 g na malé kousky nakrájené zeleniny
- lžíci másla + oblíbené bylinky
- 150 g vysokoprocentní šunky (pro variantu bez sama můžete použít tempeh)
- lžíci čerstvého másla, hrst nasekaných zelených bylinek a mořskou sůl
Postup
- Do hrnce vlijte mléko, přidejte máslo a sůl. Zahřejte a vsypte krupici. Minutu povařte a vymíchejte do hladka.
- Směs nechte zchladnout a přidejte rozšlehaná vejce, polohrubou mouku a špetku muškátového oříšku.
- Hmotu protlačte do vroucí osolené vody přes sítko na halušky. Noky povařte 3 minuty, sceďte a propláchněte studenou vodou.
- Na pánvi orestujte zeleninu se šunkou, ochuťte kořením a přidejte lžíci bylinkového másla, které jste si připravili promícháním másla s na jemno nasekanými čerstvými bylinkami a mořskou solí.
Chuť domácích noků, orestované zeleniny a másla s vůní bylinek je báječná.