Dušená mrkvička je naprosto jednoduchý recept a každý má na ni svůj postup. Mně začala chutnat až v dospělosti, kdy jsem si ji začala připravovat sama – ta ze školní jídelny nebyla nic moc 😉 Zvykla jsem si ji dělat tímto způsobem, který mi vyhovuje chutí i konzistencí. Můžete si ji dát jen tak se šťouchanými brambory, vaječnou omeletou nebo jako přílohu k masu.
Pokud tuto mrkev budete připravovat pro menší děti, tak zvažte vhodnost a množství citronové šťávy. Prckům bude stačit pár kapek.
Snad všichni ví, že mrkev je považována za významný zdroj betakarotenu a samozřejmě dalších vitaminů, minerálů a stopových prvků. Mrkev je dobré jíst také z důvodu vysokého obsahu vlákniny, které má obecně většina lidí v ČR v dnešní době nedostatek. Na rozdíl od většiny přírodních potravin, které se doporučuje jíst především v syrové podobě, by se měla mrkev konzumovat ve větší míře vařená. Proč? Syrová mrkev má totiž tuhé buněčné stěny, kvůli kterým tělo dokáže přeměnit na vitamin A jen 25% beta-karotenu. Při vaření mrkve se stěny buněk narušují, a pokud vařenou mrkev podáváme jako součást jídla obsahujícího tuk, dokáže tělo vstřebat víc než polovinu beta-karotenu.
Jelikož je mrkvička v tomto receptu tepelně upravena a připravena společně s tukem (olej, máslo), jsou podmínky dobré vstřebatelnosti bezezbytku splněny.
Dobrou chuť!
Kamila
Sdílet recept myšičky na: