Bílou ředkev kupuji ráda. Nevyhovuje mi ale chroupat ji syrovou “jen tak”. Buď ji nakrájím na hranolky a opeču na grilovací pánvi jako přílohu, nebo ji nastrouhám a připravím pomazánku. Nejraději mám tuto jednoduchou “gorolskou”.🙂
Ingredience
- 200 g na hrubo nastrouhané bílé ředkve
- 160 g žervé nebo přírodního smetanového sýra
- 2 lžičky koření do pomazánek Gorolská směs
- Sůl
- Citronová šťáva
- Jarní cibulka na ozdobu
Postup
- Ředkev nastrouhám na hrubo. Trochu ji osolím a nechám na sítku pustit vodu. Důkladně ji několikrát promačkám rukou tak, aby se co nejvíce zbavila vody.
- Ředkev smíchám se žervé, Gorolskou směsí a dochutím solí a citronovou šťávou. Nechám chvíli odležet, aby bylinky změkly a chutě se propojily.
- Mažu na chleba, bagetku nebo různé křupavé chlebíky a ozdobím jarní cibulkou. Hotovo!
TIP č. 1
Někdy pomazánku používám i jako zajímavé občerstvení a mažu ji na jednohubky. V tom případě do ní dávám ještě na jemno nastrouhaný sýr, který ji ještě více zhutní. Každou jednohubku pak ozdobím nasekanou pažitkou.
TIP č. 2
V tomto receptu jsem poprvé pomazánku dochutila moderní originální směsí koření s názvem Gorolská směs, která je primárně určená k dochucení pomazánek, dresinků a bylinkového másla. Skvěle sedí také na rybách nebo v kuskusu. Takže taková moderní šmrncovní “dochucovačka”, kterou se vyplatí mít v zásobě.