S masem doma zas až tak často nepracuju. Když si ale uvědomím, co dělám z hovězího mletého, tak jsou to nejčastěji domácí burgery, boloňské lasagne, chilli con carne nebo tato gulášovka. A když už, tak do velkého hrnce, ať je na dva dny 🙂
Budete potřebovat
- 500 g mletého hovězího masa
- 1,2 kg brambor
- 3 větší mrkve
- 1 pórek
- Řepkový olej
- 2 rajčata
- 1 lžíci sladké červené papriky (koření)
- Na dochucení majoránku, drcený kmín, česnek, sůl, případně bio bujón, lze i pyramidku s kořením na vývar
- cca 1,5 litru vody
Postup
- Na oleji pozvolna orestujte pórek, až změkne a rozvoní se, přidejte mleté maso, míchejte, restujte. Přidejte na kostičky nakrájená rajčata (nebo lžíci rajčatové pasty), mletou červenou papriku, drcený kmín, ochuťte solí, případně bio bujónem.
- Zalijte asi 1,5 l vody a vhoďte na kolečka nakrájenou mrkev. Vařte do změknutí masa. Použila jsem papiňák a nechala jsem tam maso asi 25 minut.
- Když je maso měkké, přidejte na kostičky nakrájené brambory a jednu velkou na velmi jemno nastrouhanou bramboru, která polévku lehce zahustí.
- Ochuťte česnekem a vařte do změknutí brambor.
TIP
-
Polévku můžete udělat více masovou nebo více mrkvovou, obě varianty jsou dobré.
-
Na závěr do polévky přidejte ještě hrstku čerstvé majoránky