Hrníčková bábovka s cizrnovou moukou a kakaem

Cizrnová mouka je výborným a praktickým pomocníkem v moderní kuchyni. Jednoduše ji lze zapojit i při přípravě bábovky. Hrníčková verze celou práci usnadňuje.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tento recept není ani tak o bábovce jako o cizrnové mouce. Cizrnovou jemně mletou mouku lze dnes běžně koupit. Jak název napovídá, cizrnová mouka se vyrábí z cizrny, která je pro svoji atraktivní chuť považována za jednu z nejoblíbenějších luštěnin.

Mouku z cizrny lze využít při pečení moučníků, je třeba vyzkoušet, jaký poměr bude vyhovující. Já nejčastěji volím variantu “půl na půl”, kdy v receptu polovinu běžné mouky nahradím cizrnovou. Není třeba se bát netradiční chuti, v tomto receptu je chuť “normální” bábovková.

Cizrnová mouka najde uplatnění dále při výrobě různých zeleninových placiček, lívanečků, ale také při zahušťování či výrobě polévkové zavářky.

Mouka z cizrny je bezlepková, má nízký glykemický index, obsahuje vlákninu, z mikronutrientů lze vyzdvihnout draslík a hořčík. Za zmínku ještě stojí, že cizrna do pokrmů přináší i nezanedbatelné množství bílkovin.

A teď už k bábovce… 🙂

 Ingredience

1 hrnek = 250 ml

  • 1 hrnek jemně mleté cizrnové mouky
  • 1 hrnek jemně mleté špaldové mouky (nebo jiné dle preferencí)
  • 1 hrnek mléka ( může být i rostlinné, např. mandlové)
  • 3 střední nebo 2 velká vejce
  • 3/4 hrnku řepkového oleje
  • 3/4 hrnku sypkého sladidla dle preferencí ( já jsem dala kombinaci stévie, erythritolu a kokosového cukru)
  • 1 BIO kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžíci kakaového prášku
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry z čerstvého bio citrónu ( lze koupit i sušenou)

Postup

  1. Vyšlehám vejce se sladidlem do pěny. Přidám všechny ostatní ingredience kromě kakaa a smíchám ve středně husté těsto.
  2. 3/4 těsta vyliju do bábovkové formy. Do zbytku přidám kakao a vliju také do formy. Pomocí vidličky ve formě opatrně krouživými pohyby promíchám, aby vznikl “efekt” 🙂
  3. Peču jako klasickou bábovku na 175 stupňů asi 50 minut.

> Pokud vás cizrnová mouka zaujala a máte chuť vyzkoušet další recept, doporučuji tyto lívance s cizrnovou moukou. Na víkendovou snídani jsou jako dělané.

Ať se vám bábovka povede! 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky