V letním období si černé olivy nejraději dopřávám v zeleninových či těstovinových salátech, v zimních měsících mi zase více sednou třeba v této rajčatové polévce, která získá díky rozmixovaným olivám intenzivní chuť.
Potřebujete
- 2 plechovky sekaných rajčat ( kupuji v BIO kvalitě)
- 2 hrsti černých vypeckovaných oliv ( + další na ozdobu)
- 1 cibuli a stroužek česneku
- Olivový olej
- 500 ml vývaru
- Sůl, pepř
- Koření “italské bylinky” ( obsahuje oregano, bazalku, rozmarýn, petržel, tymián atd.)
- Sýr Grana padano nebo Parmezán
Postup
- Cibuli nakrájím na kostičky a orestuji na olivovém oleji. Ke konci nechám krátce orestovat stroužek česneku a ihned vliji rajčata a vývar.
- Přidám olivy, trochu soli, pepře, italské sušené bylinky a nechám 10 minut provařit.
- Vše rozmixuji do hladka a případně zředím do požadované konzistence.
TIP
Pokud mají rajčata sezónu, je možné polévku připravit z čerstvých rajčat. Stačí je spařit, oloupat, nakrájet a použít stejně jako sekaná rajčata.
Každý talíř polévky pak doplním o nasekané olivy, čerstvou petržel a na jemno nastrouhaný vyzrálý tvrdý sýr.
Rajčata a olivy nikdy nezklamou 🙂