K tomuto receptu na vysvětlenou…Pokud chcete, aby byl výsledek křupavý, je třeba jablka osmažit nebo opéct na dostatečném množství rozpáleného tuku.
Já tyto “procedury” na pánvi provozuji minimálně, u tohoto receptu to ovšem stojí zato.🙂 Výsledek beru jako chuťovku, dezert. Zkrátka něco, čeho jeden člověk nesní velký talíř…
Smažená jablka v těstíčku dělám výjimečně, zato kynuté jablečné lívance nebo jablečné vafle dělám častěji.🙂
Na internetu naleznete různé poměry vajec, mléka a mouky. Já jsem si vychytala tuto recepturu z 1 vejce, která akorát stačí na kolečka ze 2 jablek.🙂
Budete potřebovat (Na kolečka ze 2 jablek)
- 2 střední jablka
- 1 vejce
- 180 ml mléka
- 120 g jemně mleté mouky (dala jsem špaldovou mouku)
- 1 vanilkový cukr (ideálně přírodní s pravou vanilkou) + 1 lžíci jiného sypkého oslazovadla (pokud máte kyselejší jablka nebo chcete sladší těsto)
- Špetka soli
- Čtvrt lžičky bio kypřícího prášku do pečiva
- Máslo Ghí nebo olej vhodný na smažení
Postup
- Nejdříve si připravím těstíčko, protože mu svědčí, když dostane chvíli času na odpočinek. Vezmu vejce a oddělím bílek od žloutku. Bílek buď ručně nebo elektrickými metličkami vyšlehám se špetkou soli do tuha. Pak metličkou umíchám hladké těsto ze žloutku, mléka, cukru a mouky s troškou kypřícího prášku do pečiva. Našlehaný bílek přidám až po odležení těsta.
- Zatímco těsto čeká, připravím kolečka jablek. Střední jablka oloupu a vykrojím jádřinec. Nejjednodušeji to jde speciálním vykrajovátkem, kterým jen projedeme od stopky jablko a jádřinec je pryč. Celé jablko pak rozkrájím na kolečka. Síla koleček je podstatná. Doporučuji max 1 cm. Spíše 0,8 cm. Záleží na typu jablka a jeho tvrdosti. Zkrátka, aby mělo jablko během krátkého smažení šanci lehce změknout, povolit.
- Do těstíčka vmíchám zlehka bílek a vyhodnotím konzistenci. Ta by měla být podobná jako na lívance. Když do těsta namočím kolečko jablka, mělo by těsto na jablku ve slabé vrstvě držet.
- V pánvi si rozpálím vhodný olej nebo přepuštěné máslo tak, aby vznikla přiměřená vrstva tuku, která zvládne osmažit těsto. Kolečka jablek pomocí dvou vidliček namočím do těsta a vkládám do pánve s rozpáleným tukem. Opékám z obou stran do zlatova.
- Opečená kolečka jablek pak doladím či dochutím podle toho, co je jejich cílem. Na fotce je mám posypané skořicí a nekalorickou moučkovou alternativou cukru. Hotovo!
TIPY
- Kolečka jablek nedělejte příliš silná. Něco pod centimetr max. Výsledkem má být lehce změklé jablko, ne tvrdé křupavé.
- Počítejte s tím, že každá mouka má při bobtnání v mléce jiné vlastnosti. Je třeba vždy individuálně vyhodnotit správnou hustotu těstíčka. Experimentovat se ale vyplatí. Já mám jablka vyzkoušená v tradiční, tak celozrnné, tak bezlepkové variantě.
- Dbejte na vhodný výběr tuku na smažení či opékání jablek. Tuk by měl mít vysoký kouřový bod, tedy zvládnout vysoké teploty bez vzniku toxických látek. Pro tento recept se skvěle hodí “odolné” máslo Ghí.
- Když jablka v těstíčku podáváte jako dezert, připravuje je vždy čerstvě, aby byla co nejvíce křupavá. Na talířku je můžete doplnit o kopeček domácího smetanového krému. Funguje třeba kombinace jemného tvarohu rozmíchaného se zakysanou smetanou.
> ☝️Další recept s jablky? Doporučuji vyzkoušet tento křehký mrkvový závin s jablky
Ať se vám recepty s jablky povedou!🙂