Jáhly jsou velmi výživná pseudoobilovina. Jsou bezlepkové a mají přirozeně nasládlou chuť. I proto se využívají do sladkých jídel jako kaše, škubánky, jahelníky a různé sladké krémy.
Já jsem si oblíbila postup, kdy z uvařených jahel vyrobím krém, který může posloužit jako zdravá svačinka nebo dezert.
Aby tento dezert byl přesně to, co má být, je třeba dodržet 2 věci. Jáhly se musí dokonale rozmixovat a zjemnit dostatečným množstvím zakysaného krému. Někdy používám tradiční zakysanou smetanu, teď jsem zvolila verzi bez mléčného výrobku.
Pak už jen nechat vychladit a doplnit o další oblíbené ingredience. Ať už na chuť nebo na ozdobu. 🙂
Ingredience na 2 porce
- 1 hrnek (250 ml) rostlinného nebo ořechového mléka (sojové, kešu, mandlové, kokosové, atd.)
- 3 lžíce jahel (základní surovina, loupané proso)
- Hrstka nesířených rozinek
- 3 lžíce rostlinné “zakysané smetany” (dala jsem zakysaný kokosový krém)
- Na oslazení např. med, javorový sirup atd.)
- Ovoce na ozdobu (čerstvé, dušené, kompotované)
Postup
- Do menšího rendlíku vliju rostlinné mléko a vsypu propláchnuté jáhly a rozinky. Na mírném stupni vařím pod pokličkou do úplného změknutí jahel. Asi 15 minut.
- Uvařené jáhly nechám vychladnout a rozmixuji co nejvíce do hladka tyčovým mixérem. Přidám zakysaný krém, dosladím dle chuti a zase rozmixuji. Jáhlový krém rozdělím do 2 skleniček, ozdobím ovocem a dám důkladně vychladit do lednice. Hotovo!
> ☝️Doporučuji vyzkoušet také opečené banány s hořkou čokoládoujako rychlý dezert.🐭
Udělat si domácí dezert nemusí být nic složitého! 🙂