Jak vlastně správně používat celer? Syrový ve větším množství může být pro mnoho lidí těžko stravitelný, protože má tuhé buněčné stěny, pokud ho ale uvaříte příliš, chuťově není o co stát.
Co ale s celerem, když už koupíte celou bulvu? Část použijte třeba do vývaru, můžšete jím zahustit nějakou omáčku, zrovnatak z něj během chvíle vyrobíte tento jednoduchý salát.
Budete potřebovat
- 1/2 bulvy menšího na jemno nastrouhaného celeru
- 1 zakysanou smetanu (pro dietnější variantu lze jogurt)
- 1 kelímek sojanézy (nebo 3 lžíce kvalitní majonézy)
- Česnek
- Na dochucení – sůl, může být i pepř, případně pár kapek citronové šťávy
Postup
- Celer oloupejte a na jemno nastrouhejte. Jedna z variant také je, že ho tepelně upravíte nad párou.
- Smíchejte se zakysanou smetanou nebo jogurtem a přidejte sojanézu nebo tofunézu. Jedná se o velmi chutnou alternativu majonézy, která může skvěle “vyladit” chuť různých salátů nebo pomazánek. Můžete dát místo ní i 3 lžíce majonézy. Záleží, co si můžete “dovolit”.
- Přidejte dle chuti prolisovaný česnek. 1 až 2 stroužky bohatě stačí.
- Pak už jen dolaďte podle Vaší chuťi třeba trochou soli, může být i citronová šťáva nebo umeocet. Jemně nasekanými zelenými bylinkami navíc nikdy nic nemůžete zkazit 😉
Je pravda, že majonéza dokáže skvěle vyladit chuť různých salátů. Neměla by ale být běžnou součástí jídelníčku. Nemá téměř žádnou výživovou hodnotu, zato obrovské množství kalorií. Sojanéza je z pohledu kalorií asi na třetině …
Lépe stravitelná varianta
Vše udělejte úplně stejně, rozdíl je jen v tom, že budete strouhat tepelně upravený celer. Stačí ho oloupat, rozkrájet na silnější plátky a nechat lehce změknout nad párou. Mělo by stačit 5 minut. Pořád musí být “na skus””.
Obě varianty jsou výborné, pokud byste si ale chtěli salát připravit k večeři a sníst ho větší množství, bude lepší ten tepelně upravený. Ale každý z nás snese něco jiného 🙂